Düzce'nin çöp sorunu giderek büyüyor. Düzce ve ilçelerini vahşi çöp depolamadan kurtarması için Yığılca Yolu üzerindeki Hecinler mevkiinde 2013 yılında yapımına başlanan ve 25 Kasım 2014 tarihinde törenle hizmete açılan Katı Atık Depolama Tesisi sadece 1 yıl hizmette kalmıştı. Bölge halkının Sakarya 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sonucunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporundaki olumlu kararını iptal eden mahkeme, tesisin faaliyetinin durdurulması yönünde karar almıştı. Çevre köylerde yaşayan halkın kötü koku ve sinekler yüzünden kapı-pencere açamaz hale geldiklerini belirterek, aylarca kapısında nöbet tuttuğu katı atık depolama tesisinin tekrar hizmete sokulması için şu günlerde Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği tarafından girişimler sürerken, 10 belediyenin çöp dökecek tesis olmadığı için mecburen vahşi depolama yöntemine devam etmesi sorunları da katlıyor.


16 milyon TL'ye mal olan tesisin tekrar mı açılacağı yoksa sil baştan yeni bir tesis mi yapılacağı konusunda henüz resmi makamlardan kamuoyuna bir açıklama yapılmazken, Düzce genelinde günde toplam 400 ton çıkan çöpler belediyeler tarafından biriktirilmek ya da yakılmak suretiyle belli yerlerde toplanıyor. İşte bu noktalardan biri olan Cumayeri'ndeki çöplerin döküldüğü Dokuzdeğirmen Köyü’ndeki bir tepeden günlerce yükselen duman ve koku halkın “Artık bu sorun çözülmeli” serzenişine yol açtı.

İki torunum var ikisini de hastaneden geri getirmiyorum”

Cumayeri’nde ikamet eden vatandaşlardan Ahmet Karslıoğlu konuyla ilgili şikayetini şöyle dile getirdi: “Gece çok koku geliyor. Her yere telefon ediyorum. Halen gelip sorunu çözecekler. Bu koku devam ediyor. Ben buranın böyle olduğunu bilseydim Cumayeri’ne yerleşmezdim. 2000 yılında buraya yerleştim. Ondan önce Avrupa’daydım. Hiç kimse çıkıp bir şey söylemiyor. Benim 2 torunum var ikisi de hastaneden geri gelmiyor. Herkesin çocuğu böyle. Hiç kimse çıkıp da söyleyemiyor.”


Herkes şikayetçi

Karslıoğlu, "Önceden beri atıyorlarmış, yığılmış, 6-7 metre derindeymiş, söndüremezlermiş. Bana öyle diyorlar. Zamanında attırmasaydınız. Herkes şikayetçi ama kimse çıkıp söyleyemiyor. Yetkililere duysun!” diye yetkililere seslendi.

Karslıoğlu’nun kızı ise şunları ekledi: “Bu kokunun giderilmesini istiyoruz. Çünkü geceleri uyuyamıyoruz. Yaz olduğu için camlar hala açık. Ama gecenin bir vakti bu kokuyla uyanıyoruz. Bu konunun çözülmesini istiyoruz artık!” diye sitemde bulundu.