12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 17. yıldönümü dolayısıyla yarın düzenlenecek anma etkinliği için hazırlıklarını sürdüren Kızılay Düzce Şubesi’nin en yetkili ağızlarıyla hem depremi hem de anma programını konuştuk.

Hiç unutmayacağım olaylar”

17 yıl önceki büyük yıkıma geri dönen Türk Kızılayı Düzce Şubesi Başkanı Kemal Semih Demir, o günleri bir Amerikan filmi senaryosundaki canlandırmaya benzettiğini ifade etti. Demir, “İnsanların pijamalarla yalın ayak koşturmaları kafamda kurduğumda Amerikan yapımı bir afet senaryolu bir filmin platosundasın da sanki canlandırma izliyormuşsun gibi hayal gibi geliyor. Yıkılan bir ev ilk defa gördüm ben. O zaman bu kadar film de yoktu, yaygın değildi. Çok hızla gelişti Dünya'da. Dolayısıyla hakikaten hiç unutmayacağım olaylar bunlar.” dedi.

AFAD yapılanması ortaya o zaman çıktı”

Demir, 1999 depremlerinde Kızılay’ın böyle bir felakete hazır olmadığını gördüklerini ve AFAD yapılanmasının o zaman ortaya çıktığını kaydetti.

Tüm kurumlar gibi Kızılay’ın da çok büyük bir depreme hazır olmadığını keşfettiklerini ifade eden Demir; açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla hem devlet hem de Kızılay büyük bir yapılanma içerisine girdi. Geçen süre içerisine baktığımızda hem devletin hem de Kızılay’ın bu tür afetlere daha hazırlıklı hale geldiğini gördük. AFAD yapılanması ortaya çıktı. Arama-kurtarmanın ne olduğunu aslında biraz da o zaman öğrendik. Zonguldaklı işçileri ayaklarında çizme, ellerinde kazma ile sıralı bir şekilde araçlarla Düzce'ye geldi. Onlar yaptı arama kurtarma.”

Deprem değil; bina öldürür”

Türk Kızılayı Düzce Şubesi Başkanı Kemal Semih Demir, 21 Ocak 2013 tarihinde yaşamını yitiren Jeofizik Profesörü Ahmet Mete Işıkara’nın depremden sonra başlatmış olduğu projelerin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Demir; “Depremin öldürmeyeceği binaların öldüreceğini güvenli yaşamla ilgili projeler geliştirilmesi gerektiği ile ilgili bir takım çalışmalar yaptı. 2-3 yıl boyunca sürdü proje. Görev alan kişileri afete hazırlık için çağırıp olağanüstü bir durumda ne yapmaları gerektiği ile ilgili projeler yapıyorduk. Kitaplar oluşturulmuştu. Kitaplarda güvenli yaşam konusu vardı. Dolabın kütüphanenin tablonun nasıl sabitleştirileceği ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Bunların daha da yaygınlaştırılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Başkan Demir son olarak Düzceliler’e bir çağrıda bulundu: “Yarın için Anıtpark’ta çadırlar kuruyoruz, güzel bir panel de olacak. Yurt dışından gelen bilim adamlarıyla birlikte tüm Düzceliler’i davet ediyorum.”

Hedef: 2 saat içinde afet bölgesine ulaşmak

Alanda hazırlıklar için bulunan Türk Kızılayı Ulusal Afet Yönetimi Müdürü Ali Akgül, yarın yapılacak etkinlikler ve Türk Kızılayı’nın afet yönetimi konusunda ne durumda olduğu konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Akgül, hedeflerinin olası bir afet durumunda 2 saat içinde afet bölgesine ulaşmak olduğunu ifade etti.

Türk Kızılayı Afet Yönetimi Müdürü Ali Akgül, 12 Kasım Depremi’nin Türkiye’ye ve bütün kurumlara çok şey öğrettiğini ifade ederek; şunları kaydetti: “İnsanlar büyük acılar yaşadı. Türkiye olarak kurumlar olarak biz de bunlardan dersler çıkardık. Özellikle Kızılay’ın kapasitesini geliştirmesi için yaptığı çalışmalar burada sergileniyor. Aynı zamanda bunu bir kez daha anmak, bugüne kadar neler yaptık, Türkiye’de neler yaptık bununla ilgili özellikle akademisyenleri de buraya çağırdık.”

Hedefimiz en geç 2 saate afet bölgesine ulaşmak”

Akgül, Türkiye’de afet yönetiminin ne durumda olduğunu da anlattı. Akgül, “Şu an Türkiye’de afet yönetiminde özellikle büyük çalışmalar gerçekleştiriliyor. Kızılay da en önemli aktörlerden bir tanesi. Bizim hem Ankara’da afet operasyon merkezimiz hem de Türkiye’de 8 bölgede merkezimiz var. Biz temel anlamda bir barınma, beslenme ile ilgili bir kapasite oluşturduk. Bizim hedefimiz en geç 2 saat içinde afet bölgesine ulaşmak. 1999 Depremi’nden de çıkardığımız ders bu.” şeklinde konuştu.

Mobil Mutfak da burada”

Anıtpark Meydanı’nda saat 12:00’de başlayacak 12 Kasım Depremi anma etkinlikleri kapsamında neler yapılacağı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Akgül, şöyle konuştu: “Alanda yarın, yemek ikramı, şeker ve kan ölçümleri özellikle sağlık grubumuzun yer aldığını göreceksiniz. İlk yardım çadırımız olacak burada ilk yardım faaliyetleri çok önemli. Arkadaşlarımız çok temel ilk yardım eğitimlerimizi gösterecek. Mobil mutfağımız burada yeni dönemde geliştirdiğimiz yeni bir sistem. Özellikle afetlerden sonra afetleri takip eden süreçte alanda kullandığımız mutfağımız yarın da vatandaşların gezip görmesi için, Kızılay’da nasıl bir kapasite olduğunu görmesi için bunları sergiliyoruz. Kan alma faaliyetimiz olacak. Düzceliler’i bekliyoruz yarın Anıtpark Meydanı’na.”

Akgül son olarak bir resim sergisinin de olacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Bir resim sergimiz olacak yarın. İnsanların acılarını yeniden hatırlatmak istemiyoruz ama buna çok hafif de olsa değinmek istiyoruz. Çünkü bu unutulmamalı bizce. Biz unutmadık ve unutmayacağız.”