Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda bir takım değişiklikler yapıldı.

Hareketsiz kişilerin kaydı kapatılacak
Artık nüfus kütüklerinde herhangi bir hareketi görünmeyen çok sayıda vatandaşın olmasına ilişkin hareketsiz nüfus dikkate alınarak yaş itibarıyla bu insanların ölü olduğu ihtimali üzerinde durulacak. Emniyet ve jandarma tarafından yapılacak tahkikatla kişinin öldüğüne kanaat getirilirse tutulan rapor doğrultusunda bu kişilerin kayıtları kapatılacak.

Bebeğin nüfus kaydı hastanede yapılacak
Hastanelerde doğan bir çocuğun artık ebeveynin nüfus müdürlüğüne gitmesine gerek kalmadan hastanenin dahil olduğu sistem üzerinden kaydının oluşturulabilecek. Çocuğun anne babası hastane yönetimine giderek 'Bizim bu hastanede doğan çocuğumuzu şu isimle tescil edin' demesinin yeterli olacağı gibi hastane aynı nüfus müdürlüğü gibi müracaatı alacak, doğum tutanağı düzenleyerek, imzalattıracak. Şu an alt yapı aşamasında olan sistemde sona gelindiğinde anne babaların yeni doğan bebekleri için nüfus müdürlüğüne gitmesine gerek kalmayacak.

Ayrıca kanunda yapılan bir yeni değişiklikle isim ve soy isimlerdeki harf değişikliklerinin mahkemeye gidilmesine gerek kalmadan, oluşturulacak İdare Kurulu kararlarınca düzeltilebilebilecek.

Adres beyanında yeni kolaylık
Öte yandan yeni bir adrese taşınan vatandaşın su, elektrik ve doğalgaz aboneliği yaptırdığı sırada verdiği adres beyanının nüfus müdürlüğüne gerek kalmadan adres değişikliği olarak sisteme kaydedilebilecek.

Haber: Ö.YILMAZ