Düzce'deki sanayicilerin talep ve sorunlarını masaya yatırmak amacıyla 15 Ekim'de gerçekleştirilen Düzce Ticaret ve Sanayi Şurası'nda öne çıkan konulardan biri de işverenlerin, hem vasıflı hem de vasıfsız elemana olan ihtiyacıydı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün tüm bakanlık bürokratlarıyla katılarak sorunlara tek tek neşter vurulmasını sağladığı şurada, Düzce'de yatırımı bulunan sanayicilerin yetişmiş elemana yönelik ihtiyaçlarının gündeme gelmesi üzerine devlet-sanayici desteği ile mesleki eğitimin arttırılması üzerinde durulmuştu. İşte Düzce'yi çok yakından ilgilendiren mesleki eğitim konusu Milli Eğitim Bakanlığı'nca,"Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği" temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresi'nde çok yönlü olarak ele alındı.

Meslek eğitimini ‘memleket meselesi’ olarak görüyoruz”

Kongrenin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bakanlığın bu dönem en öncelikli gündeminin meslek eğitimi olduğunu, meslek eğitimini "memleket meselesi" olarak gördüklerini ifade etti.

"Sanayicinin kalifiye eleman bulma sorunu var"

Mesleki eğitimin ülkenin dört bir yanında konuşulduğunu dile getiren Yılmaz, kendilerinin de resmin tamamını görmek istediklerini söyledi. Yılmaz, "Ülkemizde vasıfsız iş gücü fazlalığı var. Sanayicinin de kalifiye eleman bulma sorunu var. İşgücü talebiyle işgücü arzı arasında bir uyumsuzluk var. Bu durum, esas itibarıyla mesleki ve teknik eğitim ile iş dünyası arasındaki kopukluğu göstermektedir. Hatta bazı alanlarda hiç olmadığını ifade etmektedir. İş dünyası ile eğitim sistemi arasındaki yeterli nitelikte, çeşitlilikte ve sayıda iş gücü yetiştirilmesine de engel olmaktadır. Hepsine katılıyorum. Mesleki ve teknik eğitimde ifade edilen, teorik bilginin alındığı, esas eksikliğin beceri eğitiminde olduğudur. Biz de bu eksiklikleri gidermek için mesleki ve teknik eğitim kurumlarımızı devretmeye iş gücü talep eden meslek teşekküllerine hazır olduğumuzu da ifade ettik. Bundan sonra söylemeye de devam edeceğiz."

Mesleki ve teknik eğitimde reform

Mesleki ve teknik eğitimde önemli bir reform için ilk adımı attıklarını ve hazırlanan kanun tasarısının TBMM Millî Eğitim Komisyonu'ndan geçtiğini belirten Bakan Yılmaz, şu bilgileri verdi: "En kısa zamanda Genel Kurul gündemine getirmek istiyoruz. Bu tasarı yasalaşırsa, çıraklık eğitimi, zorunlu ortaöğretim kapsamına alınacaktır. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrencilere ve çırak öğrencilere işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unun üçte ikisi devlet tarafından karşılanacaktır."