YAKLAŞIK 10 YILDIR GÜNDEMDE...

İlçelere kurulacaklarla birlikte Organize Sanayi Bölgesi sayısı 5'e yükselecek olan ve OSB'ler dışında D-100 karayolu kenarı başta olmak üzere bir çok büyük sanayi kuruluşuna ev sahipliği yapan Düzce'ye yaklaşık 10 yıldır Gümrük Müdürlüğü kurulması için çalışmalar yürütülüyor. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Düzce Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) başta olmak üzere iş dünyasına yönelik önemli bir kesimi temsil eden sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlıklar nezdinde bir çok görüşme gerçekleştirse de bu talep için bugüne kadar somut bir gelişme yaşanmadı. Bir dönem Bolu ve Düzce'ye ortak bir gümrük müdürlüğü verilmesi gündeme gelse de müdürlüğü tek başına Bolu kaptı.

KURULMASININ ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL...

Diğer yandan Düzce'nin talihsizliğinin altında yatan neden olarak ise ihracat kalemlerinin Düzce’de gözükmemesi gösteriliyor. Üretimini Düzce'de yapmasına karşılık firma merkezinin İstanbul'da olması nedeniyle ihracat rakamları Düzce'ye değil İstanbul'a yansıyor. Müdürlük için gereken ticaret hacmi sağlanmasına karşılık bu rakamlara geçmeyince Düzce'nin Gümrük Müdürlüğü talebi havada kalıyor. İşte Düzce'ye sorun oluşturan bu konuya ilişkin çok önemli bir gelişme yaşandı.

"GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ KURULMASI KONUSUNDA CİMRİ DAVRANMAYACAĞIZ"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 9. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda oda ve borsa başkanlarından gelen Gümrük Müdürlüğü taleplerini olumlu karşılayarak, cimri davranılmayacağını söyledi. Türkiye genelinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrük Müdürlüğü sayısının 160 olduğunu belirten Tüfenkci, bu sayının arttırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını oda ve borsa başkanlarına müjdeledi. Müdürlük kurulması için bir ilin dış ticaret hacminin 300 milyon dolar olması gerektiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, “Gümrük müdürlüğü kurulması konusunda cimri davranmayacağız.” dedi.