Tıbbi cihaz ve malzemelerde "Önce öde, sonra parasını al" dönemi kapanıyor. Hasta bezlerinin de içerisinde bulunduğu 119 malzemeyi yarından itibaren vatandaş artık ücretsiz alabilecek. Daha önce cebinden para ödeyip ardından SGK'ya giderek istemek zorunda kalan vatandaşlar, geri ödemesini 4 ay gibi bir süre sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alabiliyordu. 

Protokol imzalandı
Özellikle maddi durumu iyi olmayanları zorlayan bu uygulamaya son vermek için Sağlık Bakanlığı'nın da talebiyle değişikliğe gidilme kararı alındı. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) arasında, sigortalıların daha önce kendi imkanlarıyla temin edip, bedelini daha sonra SGK'dan aldıkları tıbbi cihazların Sağlık Bakanlığı'nca ücretsiz sağlanmasıyla ilgili protokol imzalandı. Tıbbi cihaz temini konusunda vatandaşı aradan çıkartan protokol sonrası ilgili kararı kapsayan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" de 26 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandı.

Ödeme kişiye değil eczane ya da satış merkezine yapılacak 
Böylelikle ceplerinden para ödeyerek tıbbi malzeme ya da cihaz alan vatandaşlar bundan sonra hiçbir ücret ödemeden anlaşmalı eczane ya da tıbbi cihaz satış merkezlerinden malzemeleri temin edebilecek. SGK, ödemeyi kişiye değil eczane ya da satış merkezine yapacak. Yatarak tedavisi gerekmeyen sigortalıların gereksinim duyduğu hasta bezi, ürostomi torbaları ve hazır protezler gibi tıbbi malzemeler için hem cepten para ödeme hem de geri ödemeyi almak için işlem takibi devri bitmiş olacak.