Öncü Televizyon’da yayınlanan Özlem Yavuz ile Haftaya bakış programının bu haftaki konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Funda Sivrikaya Şerifoğlu idi. Şerifoğlu, üniversitenin dünü ve bugününü anlatırken, yeni projelerden ve hayallerinden de söz etti. Şerifoğlu Düzce Üniversitesi2nin Dünya Üniversitesi olmaya aday olacağını vurguladı.

“7 yılda çok yol kat etti üniversitemiz. Öğrenci ve fakülte sayımız arttı. İdari, sosyal ve spor alanları arttı. Biz 7 senede 10-15 yıllık işi başardık. Çok hızlı ilerledik. Bunun altında projelerimizi Ankara’ya iyi anlatmak yatıyor. Ankara bizi anlayınca kaynak bulmakta zorluk çekmedik verilen kaynakları iyi kullandık.”
Geçtiğimiz hafta Topuk yaylası’nda düzenlenen ve Türkiye’de bir ilk olan kadın liderler çalıştayını da değerlendiren Şerifoğlu, kadın akademisyenleri liderliğe özendirmek için düzenlenen bir çalıştay olduğunu anlattı.

“Bizde kadın akademisyenler Avrupa ortalamalarından yüksek ancak kadın rektör oranlarına bakıldığında oranımız az, yine Avrupa oranlarına bakıldığında Türkiye’deki daha çok profesör kadından daha az rektör çıkıyor. Bu oranları ele alan bir çalışma yürütüyoruz. Bakan destek veriyor. Çok önemli bir konu. Türkiye’de kadın lider sayısının artması gelişme endeksinin de artmasına sağlayacak. Genç akademisyenleri Topuk’ta topladık. 29 il 30 katılımcı bir araya geldi Liderlik eğitimi verdik. Bu çalıştayların devamı için ekip olarak gezin teklifi geldi. Toplantının tekrarını Ekim sonu Akçakoca’da yapacağız.”

Ulaşım sorunu öğrencilerin tahammül sınırını aştı
Ulaşım sorunu öğrencilerin tahammül sınırını aştığını vurgulayan Şerifoğlu, 7 yıllık bir üniversitenin yolunun tamamlanmamış olmasının çok acı olduğunu belirtti. Geçtiğimiz günlerde yaşanan kazada öğrencilerin yaralanmasına da çok üzüldüğünü söyleyen Şerfioğlu, artık yeni ve kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini savundu.

“Böyle olmasaydı keşke. Öğrenciler yaralandı kazada, ulaşım sorunu bir kez daha ortaya çıktı. Yol yapımında konunun taraftarı üniversite değil maalesef. Ne kanun bize yetkiyi veriyor ne bütçe, ulaşım ilin sunacağı bir hizmet 7 yılını tamamlamış yolu olmaması çok acı bir gerçek, bir önceki valimiz başlatmıştı yolu şimdi valimiz devam ettiriyor. Eski otobüsler, ikide bir arızalanan araçlar, dersten çıkan öğrencilerin araç bulamaması öğrencilerde kalp kırıklığına yol açıyor. Mevzuata karşı gelmeden, şartlara uygun yepyeni çözümler üretilemeli, bugünkü ulaşım şartları öğrencilerin tahammül sınırlarını geçti, yol yapılıyor, ödenek geldikçe yapılıyor tahminim çünkü bir durup bir çalışıyor makineler, tahminim yaza biter.”

2 yurt yapılacak
Ulaşım kadar önemli ikinci bir sorun olarak öne çıkan yurt sorunundan da söz eden Şerifoğlu, Yurtkur’un yurt projesini yatırım programına aldığını belirtti.

“ Kızılay’a yaptırılacak yurt için Valimizin arsa arayışında. Ancak Düzce’de zor bulunuyor hazine arazisi. Biz üniversite arazisinden 20 dönüm daha yurtkura tahsis ettik. Yatırım programına alındı başlayacak. Soğancı yurdu çok kötü şartlarda. Zaman zaman ziyaret ediyorum. Ancak alt yapı o kadar kötü ki ufak tefek düzenlemeler kendini göstermiyor. Yeni yurt binaları talep ettik.”
Şerifoğlu, kalıcı işyerlerinin özel idareye devir edilmesinin ardından daha önce bulundukları talebin geçerli olduğunu ve kalıcı işyerlerinin Düzce meslek Yüksek Okulu’na tahsis edilmesini istediklerini dile getirdi.

Türkiye’de bir ilk daha
Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP)’nun, 6. Ulusal kongresinin 9-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini söyleyen Şerifoğlu,ilk kez Anadolu’da bir kentte gerçekleştirilecek kongrenin amacı ve hedefi konusunda bilgi verdi.

“Bu kongre üniversite sanayi işbirliğinin başarılarının paylaştığı bir kongre olacak, projelerimiz ve başarılı çalışmaları anlatacağız. Patent enstitüsü, Tübitak, sanayiciler ve üniversiteler gelecek, bizim için önemli, ilk kez Anadolu’da bir kentte Düzce’de yapılacak. 8 Mayıs’ta bir ilk Türkiye’de yine Düzce’de gerçekleşecek. Almanya’da yeni bir oluşum var, bu oluşum çerçevesinde 5 Alman rektör bizi pilot seçmişler Düzce’ye geliyorlar. Çarşamba günü niyet bildirgesi imzalanacak. Bir model çalışması yapmaya niyet ettiğimiz gösterir bir imza olacak. Bu Düzce Üniversitesi için rekabet alanı sağlayacak.”

Programda, artık geleneksel hale gelen Düzce Üniversitesi Bahar Festivali’nin de bu yıl 15,16,17 Mayıs tarihlerinde yapılacağı, Gülşen ve Soner Sarıkabadayı’nın sahne alacağı konuşuldu.

Kaliteli bir şehir oluşturmalıyız
El birliği ile Düzce’nin kaliteli bir şehir olması için çalışılması gerektiğini savunan Rektör Şerifoğlu, üniversitenin üzerine düşeni yapacağını belirtti.
“ Biz artık Dünya Üniversitesi adayıyız, bundan sonrada el birliği ile daha büyük projelere ihtiyaç var, bizimle birlikte hayallerimizi destekleyecek adımları atmalarını istiyoruz Düzcelilerden. Hem öğrenciler, hem öğretim elemanları, hem sanayiciler Düzcelilerle birlikte kaliteli bir şehir oluşturmalıyız, Düzce’nin yaşam kalitesini artırmalı bizim üzerimize düşen ne varsa yapacağız.” 

Haber: H. İŞCAN