VALİ ZİYARETTE SİNYALİNİ VERMİŞTİ

Düzce'de 1 yıl önce faaliyete geçen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız çağrıların sisteme gelen toplam çağrıların yüzde 67’sini oluşturması valiliği harekete geçirdi. Geçtiğimiz günlerde merkezi ziyaret eden Düzce Valisi Zülkif Dağlı'nın "Asılsız çağrılar buradaki arkadaşların en muzdarip olduğu konudur. İdare burada asılsız çağrılara karşı müeyyide uygulama durumunda olabilir. Çünkü rakam çok büyük." diyerek yaptırım uygulanacağı yönünde verdiği sinyal resmiyet kazandı.

HEPSİ TEK ÇATI ALTINDA TOPLANDI

Düzce Valiliği yayınladığı genelge ile 112 Acil Çağrı Merkezi'ne asılsız ihbarda bulunan ve gereksiz yere hattı meşgul edenlere idari ve adli işlem uygulanacağını duyurdu. Asılsız Çağrılar Hakkında Valilik Genelgesi'ne ilişkin yapılan yazılı açıklamada, il mülki sınırlarını kapsayacak şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görev alanlarına giren her türlü acil çağrının karşılanması, sevk ve koordine edilmesi amacıyla kurulan 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü bünyesine sırasıyla İtfaiye (110 Yangın), AFAD (122 Alo AFAD), Orman (177 Orman Yangını İhbar), Sağlık (112 Sıhhi İmdat), Jandarma (156 Jandarma) ve Emniyet (155 Polis İmdat) acil çağrı hizmetlerinin dahil edildiği belirtilerek, Düzce'de tüm acil çağrıların "112" numarası altında birleştirildiği anımsatıldı.

İLKİNDE 250 TL TEKRARINDA 500 TL

112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen asılsız çağrıların toplam çağrı içinde büyük bir yer tuttuğu vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Bu durum çağrıyı karşılayan ve yönlendiren personelin mesaisinin büyük bir kısmında bu çağrılarla uğraşmak zorunda kalmasına, personel veriminin düşmesine, çağrıyı karşılayan personel gereksiz çağrılarla ilgilenirken acil yardım bekleyen kişilerin çağrı merkezine ulaşmasında zaman kaybı yaşanmasına, kaynak israfına, maddi ve manevi kayıplara hatta can kayıplarına neden olabilecektir. Kabahatler Kanunu'na göre "112 Acil Çağrı Merkezini acil yardım talep çağrıları dışında asılsız ihbar ve gereksiz yere hattı meşgul edenler, kötü niyetli ve hakaret amaçlı olarak arayan ve bu davranışlarında ısrar eden kişiler hakkında il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır" hükmü uyarınca, valiliğimizce idari yaptırım kararı uygulanacaktır. Ayrıca, fiilleri Türk Ceza Kanunu kapsamına girenler hakkında da cmhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır."

SUÇ DUYURUSUNDA DA BULUNULACAK

Açıklamada ayrıca "Acil çağrı hizmetlerinin önemi ve aciliyetine istinaden 112 Acil Çağrı Merkezi hizmetlerinin hızlı, etkin ve verimli sunulabilmesi için sabit/mobil telefonlardan gelen asılsız çağrı/ihbarlar ile faillerinin tespit edilerek, konuya ilişkin bilgi ve belgeleri 112 Acil Çağrı Merkezi'nde hizmet veren ilgililer ve/veya müdürlük yetkililerince idari ve adli işlemler yapılmak üzere valilik makamına ve cumhuriyet savcılıklarına sunacaklardır."