Uzun zamandır gündemden düşmeyen askerlik süreleri ve bedelli askerlik tartışmaları yarın son bulacak. Konuyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner bir araya gelecek. Koşaner'in Başbakan Erdoğan'a sunacağı dosyada şu bilgilerin bulunduğu ifade ediliyor:

ÜNİVERSİTE MEZUNUNA 8 AY ASKERLİK

Üniversite mezunu yükümlüler için 8 ay "erbaş" statüsünde askerlik öngörülüyor. Bu sürenin 9 ay olabileceği de ifade ediliyor. Daha önce 6 ay olan bu sürenin, kışlada yükümlüler arasındaki adalet duygusunu zedelediği ve TSK'nın üniversite mezunu yükümlülerden yeterince faydalanaması nedeniyle uzatılması öngörülüyor. Askerin daha önce kamuoyuna yansıyan çalışmasında 12 ay olarak öngörülen bu sürenin üniversite mezunu yükümlülere ilkokul mezunu yükümlülere kıyasla pozitif ayrımcılık tanımadığı gerekçesiyle itiraz ediliyordu.

YEDEK SUBAYLIĞA SINIRLAMA

Üniversite mezunu olmayan yükümlüler için 12 ay "erbaş" statüsünde askerlik öngörülüyor. Daha önce 15 ay olan bu süre, kışlada adalet duygusunu zedelediği gerekçesiyle uzun bulunuyordu. Uygulamayla, üniversite mezunu olmayan yükümlüler ile üniversite mezunu yükümlüler arasındaki farkın azalması da sağlanmış olacak. Mevcut düzende 12 ay olarak düzenlenen yedek subaylık sisteminin de korunması, ancak kapsamının daraltılması öngörülüyor. Yaklaşık 75 bin civarında yedek subayın silah altında olduğu ifade ediliyor. Bu rakamın bu uygulamayla azaltılması ve sadece doktorlar ile birkaç mühendislik alanından mezun olanlarla sınırlandırılması bekleniyor. Görüşmede Erdoğan'ın görüşlerini Koşaner'e anlatacağı ifade ediliyor. Askerin bu çalışması, Erdoğan'ın kurmaylarınca incelenecek. Görüşmede Koşaner'in, üniversite mezunu yükümlüler için 4 ay, üniversite mezunu olmayan yükümlüler için 9 ay formülüne neden soğuk baktığını ve daha kısa süreli askerlik uygulamalarının TSK'da yaratacağı sıkıntıları aktarması da bekleniyor.

150 BIN TERHIS

Raporun yasalaşması durumunda üniversite mezunu olmayan erbaşlardan yaklaşık 150 bininin terhis olabileceği kaydediliyor. Bu durumda şu an silah altındaki üniversite mezunu olmayan yükümlüler 3 ay daha az askerlik yapacak. Ancak silah altındaki üniversite mezunu yükümlülerin süre uzatımından etkilenmemesi için ek bir madde konulacağı ve 6 ay için silah altına alınan erbaşların süre uzatımından etkilenmemesi amaçlanıyor.

Haber; R. BAL