Askeri Personele Sağlık, Harç, Sınav Hakkı ve Yaş Sınırı Kolaylığı Sağlanmasını Düzenleyen Yasa Teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda kabul edildi.

Teklif, Askerlik Kanunu ile Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup hizmetinin özelliği sebebiyle sevkinin tehirine ihtiyaç duyulan kamu personelinden; devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya dışında görev, staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapmaları nedeniyle aranan yaş sınırı 33'ten 35'e çıkarılıyor.

(A) Milli Takım, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonaları ile uluslararası müsabakalarda ilk üçe giren ve bu dereceleri alan takımların kadrolarında yer alan aktif spor yaşamını sürdüren sporcuların askerlikleri, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar tecil edilebilecek.

Fakülte ve yüksekokul bitiren uzman erbaşların astsubaylığa geçişlerindeki şartlardan birisi olan yaş koşulu yerine, hizmet süresi esas alınacak.Teklife göre, eğitim sürelerinin 5 yıla çıkarılması nedeniyle, askeri lise ve astsubay hazırlama okulu ve son sınıf öğrencilerine harçlık da ödenecek.

Mevcut uygulamada muayene ve tedavileri sadece askeri hastanelerde yapılan uzman erbaş ve aileler, kamu sağlık kuruluşlarından da ücretsiz yararlanabilecek. Sözleşmesi sağlık nedeniyle sona eren uzman erbaşlar, maluliyet kararı beklemeden sağlık yardımından da yararlanacak.