Türkiye'de üretilen fındığın yüzde 25'lik payına sahip olan Akçakoca'da fındık üreticileri, bu yıl kuruttukları ürünleri tüccara emanete bırakmak yerine, yörede "bagen" adı verilen taşlarla yükseltilen, üstü kapalı, etrafı tahtalarla çevrili yapıda muhafaza ediyor. Akçakoca Postası'nda yer alan habere göre; fındık üretimi yapan çiftçiler, geçmiş yıllarda tüccara emanet fındık vererek ürünün fiyat anlamında yükselişini beklemeyi tercih ederken, bu uygulamadan zarar gördüğünü düşünen birçok üretici bu yıl, bölgede geçmişte yaygın olarak fındık kurutma ve depolama olarak kullanılan "bagen"de ürünün değerlenmesini bekliyor.

"Piyasanın hareketlenmesini bekliyoruz"

Eski usullerle fındığını koruma altına alan üreticilerden Ali Faik Hoşbaş, yaptığı açıklamada, fındıklarını kuruttuktan sonra satmadıklarını ve piyasanın hareketlenmesini beklediklerini belirtti.

Kurutma işleminin ardından dedelerinden gördükleri sistemi devam ettirdiklerini aktaran Hoşbaş, şöyle devam etti: "Fındığımızı, yetkililerin 'Fındığınızı satmayın' uyarılarını dikkate alarak bekletiyoruz. Büyüklerimizden gördüğümüz üzere çuvallarımızı bagene koyduk. Burada fındığımız hem güvende hem de bozulması imkansız."

Yağmur ve haşerelerden koruyor

'Bagen' sayesinde fındıklarını yağmur ve haşerelerden koruduklarını söyleyen Hoşbaş, "Taşların üzerine yaptığımız bu yapıyı haşerelerin ulaşmaması için yuvarlak taş üzerine yerden 45-50 santim yükseklikte inşa ediyoruz. Fındık çuvallarımızı, ağızları açık şekilde buraya koyuyoruz, hem yağmurlarda ıslanmasını hem de haşerelerden muhafazasını sağlıyoruz." dedi. Fındık üreticilerinden Ufuk Eren ise üreticilerin fındığına sahip çıkıp uygun ortamda bekletmesi gerektiğini vurguladı.

HABER: C.ÜSTÜNER