CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TESK'in 8,5 yıllık verileri üzerinden yaptığı araştırmayı paylaştı. Esnaf ve sanatkarların çatı kuruluşu olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun, istatistik kayıtlarına göre 2005 yılı başından 31 Mayıs 2013 tarihine kadar olan dönemde 1 milyon 145 bin 641 esnaf ve sanatkar mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdi.Ocak 2005-Mayıs 2013 döneminde ticari faaliyeti bırakan esnaf ve sanatkar sayısı, aynı dönemde bu alanda faaliyete geçenlerin yaklaşık dörtte üçünü oluşturdu.

ESNAFLAR SİCİL KAYDINI SİLDİRİYOR

Bu dönemde mesleği bırakanların yeni ticaret hayatına atılanlara oranı özellikle Nevşehir'de yüzde 155, Burdur'da yüzde 154, Bartın'da yüzde 150 düzeyine ulaştı.Aralarında Düzce'nin de bulunduğu 14 ilde de sicil kaydını sildirenlerin sayısı, yeni kayıt yaptıranların üzerinde gerçekleşti. Daha önce çarşı, pasaj ve sokak dükkanlarında gerçekleşen perakende ticaret, ülke genelinde sayıları 300'e ulaşan AVM'lerde toplanırken, kentlerin geleneksel dokusundaki değişim ve çarpık gelişme de hızlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, bu dönemde 1 milyon 145 bin 641 esnaf ve sanatkarın mesleği bırakarak sicil kaydını sildirdiğini aynı dönemde açılan yeni işyeri sayısının ise bu sayının yüzde 73.'3'ünde kaldığını belirterek, "AKP, AVM derdinde, esnaf can derdinde" dedi.

ESNAF ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Türkiye'nin sosyo ekonomik ve demografik yapısı açısından esnaf ve sanatkar kesimin son derece büyük önemi olduğunu vurgulayan Oran, bu kesimin AK Parti iktidarında zor günler yaşadığını belirterek iktidarın küçük esnafı, büyük sermayeye karşı koruyucu önlemleri almadığını savundu.
Oran, "AKP'nin esnaf ve sanatkarı yabancı ve yerli büyük sermayeye ezdiren politikaları sonucu, bu kesimde adeta bir yaprak dökümü yaşanıyor. AKP iktidarının son sekiz buçuk yılına ait istatistiki veriler, bu dönemde bir milyonu aşkın esnaf ve sanatkarın, mevzuattan kaynaklanan sorunlar, ağır Mali yükler ve büyük sermayenin oluşturduğu tüketim zincirleri ile pıtrak gibi çoğalan AVM'lerle rekabet edemeyerek faaliyetine son verdiğini, sicilden kaydını sildirdiğini ortaya koyuyor. "ifadelerini kullandı.

Haber: S. KAŞKIR