Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın alt kuruluşu olan Abant Platformu'nun 'Türkiye'nin Yönü' konulu toplantısı Akçakoca’da başladı. Gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ile siyasetçilerin katıldığı üç gün sürecek toplantıda yapılacak beş oturumda katılımcılar görüşlerini dile getirecek. Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel'in oturum başkanlığı yaptığı 'Türkiye'nin Küresel Sistemdeki Yeri' konulu ilk oturumda konuşan Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye'nin Mısır'da, Suriye'de ve Irak'ta yapılan yanlışlarla ilgili iletişim kanallarını kestiği için etkili olamadığını belirtti.

 

Yakış, "Irak'ta sadece Maliki'nin politikasıyla çelişmesi dışında başka sorunlarımız da oldu. Kuzey Irak'taki Kürt otonom bölgesi ile ilişkiler tam benim temenni ettiğim şekilde değişti. Musul'da IŞİD'ın başkonsoluğumuzu ele geçirip bilinmeyen bir noktaya getirmişler ve bir pazarlık cereyan ediyor. Bu pazarlığın bir an önce sonuçlanmasını temenni ediyorum. Onların burunlarının kanamadan alınmasını temenni ediyorum. Fakat bu iş bittikten sonra yapılması gereken ilk iş Türkiye'nin Ortadoğu'ya yönelik politikasının masaya yatırılıp inceden inceye inceleyip neler yapılabileceğini görmek lazımdır" dedi.

 

TÜRKİYE'NİN ROTA DÜZELTMESİ GEREKİR

 

Yakış, Mısır'ın istememesi durumunda Türkiye'nin Ortadoğu'da bir şey yapmasının imkansız olduğunu söyledi. Yakış, Türkiye'nin, Ortadoğu ve Suriye'de değişen koşullara ayak uyduramadığını belirterek, şöyle konuştu:

  

"Türkiye Suriye'de diktatör ile halk karşı karşıya geldiğinde halkın yanında yer aldı. Sonra Batı ülkeleri ile yola çıkmıştı. Batı ülkeleri muhalefete sağlanan silah ve paranın yanlış ellere gittiğini görünce frene bastı ve ofsaytta kaldı. Şimdi ince ayarlar yapmaya çalışıyor. Geminin dümeninde olan şahıs hiç hareket etmeden tutarsa her zaman hedefe gitmez. Dümeni tutan şahsın ince ayar yapıp rotayı eski haline getirmesi gerekir. Ortadoğu ve Suriye'deki koşullar değişti, Türkiye bu koşullara ayak uyduramadı. Yönetim ile ihtilafa düşerseniz iletişim kanallarını kesmek zorunda değilsiniz. 40 yılda ben ilişkilerin zor olduğu ülkelerle de görev yaptım ama ilişkilerimizi kesmedim. İlişkiler zora girdiğinde sizin orada en fazla bulunmanız gereken zamandır. 3 önemli başkentte Şam'da, Telaviv'de ve Mısır'da büyükelçimiz yok. Böyle bir koşulda o bölgede aktif olma imkanları çok önemli ölçüde sınırlanmaktadır. Sisi seçimi kazandı, eleştirilebilir ama o Mısırlıların işidir, Türkiye'nin değil. Onunla ilişkilerini sürdürmesi lazımdır. Aynı şey Suriye'de de oldu. Beşar Esad bir 7 yıl daha iktidarda. Seçimlere katılım yüzde 73 oranında oldu. Türkiye'nin bu konularda bir rota düzeltmesi gerekir."