Düzce Depremzedeler Derneği Başkanı Av. Ayşegül Şenol Can, 7,2 şiddetindeki Deprem'in vurduğu Van için “ Az Veren Candan Çok Veren Maldan” diyerek yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı. Şenolcan,12 Kasım Düzce depreminde enkazlarda çok canlar verildiğini hatırlatarak “Yine hazırlıksız yakalandık, yine aynı binalar tanıdık bildik görüntüler. 12 yılda değişen hiçbir şey yok” dedi ve kalitesiz kötü malzemelerden yapılmış binalara dikkat çekti.

Mevcut kötü yapıların elden geçirilmesi gerektiğini belirten Şenolcan, “ Yine birinci derece deprem bölgelerine kurulan şehir merkezleri, yine kötü malzeme, kalitesiz işçilik, mühendislik hizmetleri görmemiş, yapı denetiminden nasibini almamış yapılar, yoksulluğun göstergesi kerpiç binalar… Her zaman mevcut kötü yapıların elden geçirilmesi gerektiğini söyledik. Yalnızca düzce için değil Türkiye’nin her köşesi için topyekûn bir seferberlik lazım.” Dedi.

İnsani yardımın kıymetini en iyi biz anlarız diyen Şenolcan, “ Az Veren Candan Çok Veren Maldan” sloganı ile yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı. Yardım etmek isteyen vatandaşların ayni yardımlarını dernek merkezinde toplayacaklarını belirten Şenolcan, “Van Erciş’te depremzedelerle dayanışıyoruz” isimli kampanya ile kalem satışı gerçekleştireceklerini ve buradan elde edilen nakdi yardımları da depremzedelere en kısa zamanda ulaştıracaklarını söyledi.

Şenolcan, “Mevsim yine soğuk yine kış çadır lazım, battaniye lazım, kışlık giyecek, çizme yağmurluk, temiz içme suyu lazım… İnsani yardımın kıymetini en iyi biz biliriz. Bu nedenle Depremzedeler Derneği olarak öncelikle acil ihtiyaçların karşılanması adına vatandaşların ellerinde bulunan kullanılabilir durumda olan battaniye, kışlık giyecek, yağmurluk, bot gibi giysileri toplayacağız. Yardım etmek isteyen vatandaşlarımızın ellerindeki malzemeleri dernek binamıza teslim etmesini istiyoruz. Yine Güney Afrika’daki tsunami felaketinde olduğu gibi “ Az Veren Candan Çok Veren Maldan” diyerek yardım kampanyası başlatıyoruz. “Van Erciş’teki depremzedelerle dayanışıyoruz” isimli kampanya ile kalem satışımız olacak. Bu kalemleri yardım etmek isteyen vatandaşlarımıza dağıtacağız. Elde edilen nakdi yardımları da en kısa zamanda depremzedeler ulaştıracağız” dedi.

DAR GELİRLİ AİLELER KENDİ KONUTUNU YAPABİLECEK

Dar gelirli ve yoksul kiracı olarak geçinen vatandaşların ev sahibi olmaları için yürüttükleri çalışmalarda yeni gelişmelerin olduğunu da açıklayan Şenolcan, TOKİ Kooperatif yönetiminden Beyköy TOKİ konutlarının yanında bulunan boş arsalara konutluk arsa teklifi yapıldığını söyledi.

Şenolcan, “ Biliyorsunuz üyelerimiz S.S evsiz depremzedeler dayanışma konut/yapı kooperatifini kurdular ve zamanın bayındırlık ve iskan bakanlığından 775 sayılı gecekondu kanuna göre kalıcı konut arsalarının tahsisini talep etmişlerdi. Yapılan tahsis işlemi adaletsiz olduğu için Sakarya idare mahkemesine iptal davası açtık dava üyelerimizin lehine sonuçlandı. Temyiz aşaması derken sıra mahkeme kararının uygulanmasına geldi halde bir türlü sonuç alamadık. Suç duyuruları dava açma hazırlıkları derken yeni gelişme oldu. Geçtiğimiz günlerde TOKİ kooperatif yönetimi bir yazı gönderdi. Bu yazı ile Beyköy ’deki TOKİ konutlarının yanında bulunan arsalardan 400-500 konutluk arsa teklif edildiği belirtiliyor. Bu arsalar hakkında tüm üyelerimizle görüşerek bir karara varacağız. Artık dar gelirli ve yoksul ailelerinde kendi çabası ile konut üretebileceğini tüm Türkiye’ye göstermek istiyoruz.” dedi.

Haber; S. KAŞKIR