Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2016 yılı Kasım ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Üretim rakamları olumlu gidişatı teyit ediyor

2016 yılı Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 arttığını kaydeden Bakan Özlü, sanayi üretiminde Ekim ayında başlayan artışın Kasım ayında da beklentileri doğrultusunda devam ettiğini kaydetti. Özlü, yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Üçüncü çeyrek başarısız darbe girişimi, turizm sektöründeki sorunlar ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmeler sonucunda yatırımların ve tüketimin ertelendiği bir dönem oldu. Dördüncü çeyrek ise ertelenen yatırımların ve harcamaların tekrar hayata geçtiği bir dönem oldu. Ekim ve Kasım aylarına ilişkin sanayi üretim rakamları da bunu teyit ediyor."

"Birçok yapısal reformu hayata geçirdik"

Ana ihracat pazarlarına bakıldığında 2016 yılının sonu itibariyle umut veren piyasa gelişmeleri olduğunun altını çizen Bakan Özlü, "2016 yılında hem Avrupa hem de dünya ticaretinden aldığımız pay en yüksek seviyeye çıktı. 2017 yılında bu bölgelere yapacağımız ihracat artacaktır. İç talep koşullarında da kısmi bir iyileşme görüyoruz. Geçtiğimiz yıl birçok yapısal reformu hayata geçirdik, birçok önemli tedbir aldık. Bunların olumlu etkisini 2017’de görmeye başlayacağız. Özellikle yatırımların arttığı bir yıl yaşayacağız. Taşınırların teminat olarak gösterilebilmesi ve Kredi Garanti Fonu’nun KOBİ’lerin ve imalatçıların finansmanında daha fazla devreye girmesi ile işletmelerimiz finansmana daha rahat ulaşabilecektir. Ayrıca, güncellediğimiz teşvik sistemi yatırımcıya ciddi imkanlar sunacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi ve Türkiye Varlık Fonu alanlarında yaptığımız düzenlemeler, tasarrufların artmasına ve artan tasarrufların verimli alanlara yönelmesine katkıda bulunacaktır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye şoka dayanıklı olduğunu ispatlamıştır"

"Türkiye birçok iç ve dış şoka dayanıklı olduğunu ispatlamıştır." tespitini paylaşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, açıklamasını şöyle noktaladı: "Yapısal reformlarına da hız kesmeden devam etmektedir. Nitekim son olarak mecliste kabul edilen Sınai Mülkiyet Yasası bunun en önemli örneğidir. Türkiye bu güçlü yapısıyla üretmek ve ürettiğinden para kazanmak için çok ciddi bir potansiyel taşımaktadır. Bu nedenle, Türkiye, yatırım yapmak için doğru tercihtir."