Düzce Ovası'nda toprak kaybı ve arazi bozulması tespit edildi

Hızla azalan tarım topraklarının kentleşme ve sanayileşme gibi türlü baskılara maruz kaldığı biliniyor. Buna 'dur' demek için geçtiğimiz yıl Bakanlar Kurulu kararı ile Düzce’nin de aralarında bulunduğu 192 ova, ‘büyük ova koruma alanı’ ilan edilmişti. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek ovalardan olan Düzce Ovası; erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar arasında sıralanarak, büyük ova koruma alanı olarak belirlendiği bildirilmişti.

Tarım dışında tek bir çivinin dahi çakılmasına engelleyecek 'Milli Tarım' seferberliği kapsamında 6 ildeki 13 ovanın daha 'büyük ova koruma alanı" olarak belirlendiğini duyuran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, konuyla ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

"Bu ovalarımız artık amacı dışında kullanılamayacak"

Fakıbaba yaptığı yazılı açıklamada, "Verimli tarım arazilerimizin korunması ve amacı doğrultusunda etkin bir şekilde kullanılması, tarımsal üretimimiz açısından büyük önem arz ediyor.

Bu amaç doğrultusunda geçen yıl başlattığımız uygulamayla tarımsal üretim potansiyeli yüksek ovalarımızı Bakanlar Kurulu kararları ile "büyük ova koruma alanı" olarak belirliyoruz. Büyük ova koruma alanı olarak belirlenen ovalarımız, adeta tarımsal sit gibi koruma altına alınmış oluyor. Bu ovalarımız artık amacı dışında kullanılamayacak; sadece tohumların atıldığı ve bereketin fışkırdığı topraklar haline gelecek. Biz toprağımızı milli servet olarak görüyoruz. Bu doğrultuda topraklarımızın korunması ve geliştirilmesine yönelik diğer çalışmalarımızla beraber ülkemizde ekilmedik bir karış toprağın kalmamasını amaçlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı önümüzdeki dönemde geliştirerek sürdürecek; böylelikle topraklarımızı verimli bir şekilde değerlendirmiş olacağız."

Haber: C.ÜSTÜNER