Düzce'de sadece 2 yol var
Yoğun bisiklet kullanımına karşılık sadece 2 bisiklet yolu bulunan Düzce'de bisiklet yolu sayısının artması gerekliliği bilinirken, bu, sağlıklı yaşamın yanı sıra bisikletlilerin zaman zaman trafikte yarattığı tehlikenin önüne geçmesi adına önem taşıyor. 4 yıl önce açılışı yapılan Hürriyet Caddesi'ndeki bisiklet yolunun ardından son olarak Çoban Kavşağı'ndan Akçakoca Yolu üzerinde uzanacak bisiklet yolunun 2 kilometrelik kısmı tamamlanarak hizmete açılmıştı. Ancak çok sayıda bisiklet kullanıcısının ihtiyacına cevap vermesi için bu yolların sayısının arttırılması beklentisi olan Düzce'de bu amaçla belediyenin çalışma sahasını genişletmesi isteniyor. Bu konuda en etkin çalışmayı ise Düzce Bisikletliler Derneği yapıyor. Düzenlediği Bisiklet Şenlikleri ve çeşitli etkinliklerle bu konuya dikkat çeken dernek, ilgilileri harekete geçirmeyi amaçlıyor.
 
Nesillerin geleceğinden sorumluyuz
Düzce'de eksikliği hissedilen bisiklet yollarındaki azlığın bakanın da canını sıktığı ortaya çıktı.
Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen '2015 Çevreci Tesis Ödülleri Töreni''nde konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıklı yaşam kültürünü teşvik ettiklerini anlatırken, “Bu kültürü, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile belediyelerimiz ve yerel yönetimlerle planlıyoruz. Biz yöneticiler doğmamış milyonlarca nesillerin geleceğinden sorumluyuz. Siyasiler, yerel yöneticiler bugün yaşayanlara karşı sorumlu olduğu kadar yarın doğacaklara sorumluluğu var.” şeklinde konuştu.
Bir tane belediye başkanı gelmedi!
Sağlıklı yaşam içim bisiklet kültürünün önemini de vurgulayan Müezzinoğlu, “Derdimiz birine bisiklet vermek değil. Böyle bir kültürü pencereyi aralayabilmek. Bana gelen 100 belediye başkanını 60'ı ‘ilçeme, ilime hastane’ diye gelmiştir. ‘Bir milyon bisikletle ilgili 5 km yol yaptım’ diye bir tane belediye başkanı gelmedi. Ciddi mantalite değişimine ihtiyaç var. Benim sokağım, park alanım, sağlıklı değil, spor alanları yapmıyorsunuz, yürüyüş ve bisiklet alanım yok’ Bunun için giden, belediye başkanını yoran, üzen, baskı yapan bir toplum algısını, mantalite değişimini gerçekleştirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda hassas olduğu konuşmalarına yansımıştı. Belediye başkanlarına seslendiği bir konuşmasında Erdoğan, “Ziyaret ettiğim illerde, ilçelerde gözüm bisiklet yollarını arayacaktır. Şayet göremezsem oranın belediye başkanıyla bu meseleyi enine boyuna konuşmak gerektiği kanaatine varacağım." şeklinde başkanları uyarmıştı.


Haber:C.ÜSTÜNER