Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Düzce'nin ilçelerinde yaşanan sel felaketini yerinde incelemek için bugün Düzce'yi ziyaret etti. AFAD İl Binasında Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, İl Genel Meclis Üyesi Dursun Ay, AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, AFAD Müdürü Ali Kartal ile biraraya gelen Bakan Dönmez, ilçelerin son durumu hakkında bilgiler aldı. Toplantı sonrasında basın açıklaması gerçekleştiren Dönmez, ‘Şuan da 5-6 tane köyümüze ulaşım imkanı yok’ dedi.



'3-4 ilçemizde önemli oranda bir afet söz konusu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Düzce'de yaşanan sel ve heyelanlara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu:
 
“Aşırı yoğun yağış nedeniyle Düzce’de 3-4 ilçemizde önemli oranda bir afet söz konusu oldu. 7 vatandaşımız kayıptı. Biraz önce sayın valimizden aldığımız brifingde bir kadın vatandaşımızın cesedine ulaşılmış olduğu bilgisini aldık. Kayıplarımızın bir an önce bulunacağını buradan belirtmek istiyorum. Çünkü gerek AFAD ekipleri gerekse güvenlik birimleri hem yerleşim birimlerinde hem de denizde bu aramaları yoğunlaştırmış durumdalar.”



‘Şuan da 5-6 tane köyümüze ulaşım imkanı yok’


Ulaşılamayan köylere ulaşma çalışmaları devam ediyor açıklamasında bulunan Bakan Dönmez konuşmasına şöyle devam etti:

“Ölen vatandaşımıza Allahtan rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz.  AFAD, Kızılay, güvenlik birimleri olay gerçekleşir gerçekleşmez afet bölgesine intikal etmek suretiyle gerekli arama kurtarma çalışmalarını başlattı. Şuan da 5-6 tane köyümüze ulaşım imkanı yok. Ama biraz önce aldığımız bilgiye göre köyümüze bir gün içerisinde inşallah fiziken ulaşım imkanlarını sağlamış olacağız. Afetten yaklaşık 24 tane köyümüz ve 1 ilçe merkezimiz yoğun bir şekilde etkilenmiş durumda. Yağış oranlarına da bakınca metrekareye 160 kilogram düşen bir yağış bu bölgede hemen hemen 100 yılda bir yaşanabilecek ölçüde bir şiddette yağdığını göstermiş oluyor.”



‘Doğalgaz şebekemizde bir sorun yok’

Çalışmalara süratle devam ettiklerini belirten Bakan Fatih Dönmez şu ifadelerde bulundu:

 “Enerji Bakanlığı olarak da biz hem elektrik şebekeleri hem de doğalgaz şebekeleri açısından gerekli bilgileri aldık. Doğalgaz şebekemizde bir sorun yok. Afetin yoğun olduğu 15 köyümüzde ilk etapta elektrikler kesilmişti. Yapılan çalışmalardan sonra 3 köyümüze elektriği verdik. 24 saat içerisinde 3-4 köyümüze daha elektriği ulaştıracağız. Köylere ulaşım açılır açılmaz da ekiplerimiz olay yerine gitmek suretiyle elektrik şebekesini ayağa kaldıracaklar. Elektriği götüremediğimiz köylere de mobil jeneratör temin etmek suretiyle oradaki hayatı süratle normalleştirmeye çalışacağız. Tabi elektrik enerjisi olmayınca suyun intikali bir müddet sonra haberleşme sınırlaması da başlayacağı için ilk etapta elektriği süratle bu bölgelerimize ulaştıracağız. Bir trafo merkezimiz tamamen suya kapılmış durumda. 100’ü aşkın direğimizde şuan da kayıp. Bu bölgeden sorumlu Sakarya elektrik dağıtım şirketinin tüm personeli burada. Takviye amaçlı da bölge dağıtım şirketlerinden hem personel hem de ekipman temini yapacağız. Süratle bu bölgeyi normalleştirmeye çalışacağız.”
 
Bakan Dönmez, basın açıklamasının ardından felaketin yaşandığı köylerden biri olan Esmahanım Köyüne hareket etti. 

Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU