Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "1999 depremi hepimiz için büyük bir felakete dönüştü ama çok önemli büyük işlerin başlangıcı da oldu " dedi. 17 Ağustos Marmara depreminin acılarının hala devam ettiğini ifade eden Ergün, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Sakarya'nın yeni bir deprem felaketiyle karşılaşma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezinin temel atma töreninde konuşan Ergün, afetin ne demek olduğunu Kocaeli'de anlatmanın anlamsız olduğunu belirterek, kentin büyük bir afeti yaşadığını söyledi.

Bina açılışına katıldığı Doğu Marmara Kalkınma Ajansının da Kocaeli, Düzce, Bolu ve Sakarya'yı içine alan bir kalkınma ajansı olduğunu kaydeden Ergün, MARKA'nın çalışmalarını yürütürken, bölgenin kalkınmasını ele alırken, bu durumu da ele alan projeler yapmak zorunda olacağını kaydetti.

Her 30-35 yılda 6, 5-7, 5 büyüklüğünde depremlerle karşılaşıldığını vurgulayan Ergün, "Bu bölgede 30-35 yılda bir bununla karşılaşacağız. Yazın güneş açması gibi, kışın soğuk olması, yağmur yağması gibi doğal bir durum" dedi.

Bakan Ergün, 1999 depreminde gördük ki devlet ne yapacağını bilmiyor. Toplum ne yağacağını bilmiyor. Önceden kimse eğitilmemiş, bölgede bir hazırlık yok. Evlerimizi ona göre yapmamışız. Demek ki 1999 depremi hepimiz için büyük bir felakete dönüştü ama çok önemli büyük işlerin başlangıcı da oldu. Artık yapılarımıza dikkat ediyoruz. Çocuklarımızı, toplumu eğitiyoruz. İşte afet olduğu zaman ve olmadan önce bu işleri koordine edecek merkezler oluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber, R. BAL