Sanayicilerden sonra esnafa kulak verilmesi amacıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün öncülüğünde geçtiğimiz haftasonu 27 meslek odası başkanıyla düzenlenen ve basına kapalı gerçekleştirilen istişare toplantısının detaylarına ilişkin AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin’den bilgiler aldık.
 

Bakan Özlü, bizim için bir değerdir”

İlk olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün Düzce’deki konuları yakından takip etmesinin önemine işaret eden İl Başkanı Keskin, şöyle konuştu: “Sayın Bakanımız her fırsatta Düzce’ye gelip, Düzceli hemşehrilerimizle buluşuyor. Biz de kendilerine uygun olduğu müddetçe program yapıyoruz. Her hafta en azından bir iki gün Düzce’de zaman geçiriyor. Sayın bakanımızın da programı çok yoğun olduğu için Düzce’ye bir veya iki gün ayırıyor. Sayın bakanımız Düzcemiz’in tabii ki milletvekili, Düzce’mizden bakan olmuş bir ağabeyimiz ancak sayın bakanımız Türkiye’nin bakanı, bütün Türkiye’yle ilgileniyor. O yüzden bizim için bir değerdir. Bu anlam da hem biz hem Düze mutluluk duyuyor. “

Esnaflar için verimli bir toplantı oldu”

Esnafların sıkıntı ve taleplerinin dinlenmesi amacıyla düzenlenen istişare toplantısı ile ilgili bilgiler veren Keskin, Türkiye’nin ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğine dikkati çekerek, açıklanan ekonomi tedbirleri ile sorunlara çözümler üretildiğini kaydetti. Keskin, “Bu hafta bütün esnaf ve sanatkar oda başkanlarıyla birlikte bir toplantı düzenledik. Katılım üst seviyedeydi. Biz de AK Parti Teşkilatı’nı temsilen sayın bakanımıza eşlik ettik. Güzel bir toplantı oldu. Genel anlamda hem ülkece hem ekonomik olarak gerçekten zor bir süreçten geçiyoruz, bu son olaylar hem esnafımızı etkiledi hem bizleri etkiledi. Bunlara hükümet olarak yeni çözümler üretildi. Bunlara ilişkin KOSGEB üzerinden özellikle sayın bakanımızın da büyük gayretleriyle esnaflarımıza 1 yıl ödemesiz, belli bir sene faizsiz ödeme grafiği ile bir kredilendirme yapıldı. Bununla ilgili sayın bakanımız esnaflarımıza bilgiler verdi. Toplantıda özellikle esnaflarımızın genel anlamda piyasadaki sıkıntıları ve bu problemlerin nasıl çözüleceği konusunda bir takım görüş alışverişleri oldu. Sayın bakanımız da değerlendirmek için notlarını aldı. Verimli ve Düzce’deki esnaflarımızın özel problemlerini de dinleyerek çözüm önerileri konusunda bir toplantı oldu.” dedi.

Ekonomik dalgalanmalar esnafı vurdu

Toplantıda esnafların özellikle son 7-8 aydır işlerinin iyi gitmediği yönünde serzenişlerde bulunduğunu aktaran Keskin, şöyle konuştu: “Esnaflar, genel anlamda son ekonomik olaylardan dolayı yaklaşık 7-8 aydır ciddi ekonomik problemlerin olduğunu ve özellikle faizsiz şekilde kredilendirme ile alakalı sıkıntıları olduğunu söyledi. Bir de pazaryerinde bazı sıkıntılar vardı, onlarla alakalı çalışma yapılması gerektiği konuşuldu.”

Esnaf dönüşüm yüzünden mağdur olmaktan korkuyor

İstişare toplantısının önemli bir gündem maddesini ise Eski Sanayi Çarşısı bölgesinde uygulanacak olan Düzce’nin 2. Kentsel Dönüşüm Projesi oluşturdu. Düzce Belediyesi tarafından yeni dönüşüm alanı ilan edilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 4 yılda hala somut çalışmaların başlamaması nedeniyle belirsiz bekleyişini sürdüren esnafların, Bakan Özlü’ye “Mağduriyet yaşamak istemiyoruz” dediği öğrenildi. Keskin, bu konuya ilişkin şunları kaydetti: “Eski sanayimizi kaldırılıp yeni bir yer yapılması ile alakalı bir çalışma var kentsel dönüşümle alakalı. Orada olabilecek problemler ve bunların çözümleriyle alakalı bir fikir alışverişi yapıldı. Bu da çözüme ulaştırıldı. Oradaki esnaf arkadaşlarımızın mağdur olmaması konusu görüşüldü. Kirada olan ve artık oralarla özdeşleşmiş esnaf arkadaşlarımız var. Onlarla alakalı çözüm üretme konusunda yeni bir alanda onların da mağdur olmayacağı, iş yeri sahibi olabileceği bir proje üzerinde bakanlıkta çalışmalar devam ediyor. Bu konuyla alakalı da yetkili esnaf ve sanatkarlar oda başkanlarımızla da takibini yapacağız. O arkadaşlarımızın da görüşü alınıp yeni yerde bir alt yapı çalışması gerçekleştirileceği konusunda da çalışmalar yürütülecek ve anlaşma sağlandı. Sayın valimizin başkanlığında, bu kentsel dönüşümde bu esnaf arkadaşlarımızın orada oturan hemşehrilerimizin bir sıkıntı yaşamamaları adına karar alıp toplantıyı kapattık.”

Kentsel dönüşüm konusu çözüme kavuştu ancak…”

“Kentsel dönüşüm konusu çözüme kavuştu.” diyen ve ekleyen Keskin, “Ancak oradaki rehabilitasyon çalışmaları bitmeden bir şey söylemek doğru olmaz." dedi. AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, “Sayın bakanımız, sayın milletvekillerimiz ve benim bir huyumuz var; biz çalışmalarımızı yapıyoruz, netleşip kesinleştikten sonra kamuoyuna duyuruyoruz ki bir eksiklik olmasın. Şöyle bir uyanıklık yapabiliriz, biz bu işleri hallettik, bitirdik, ama ortada bir iş yok. Bu bizim siyasi anlayışımızda hizmet etmek var ve işleri çözümledikten sonra kamuoyuna duyurursak hem tarafların hem siyaseten bizim faydamız olacağını düşündüğümüz için böyle uygun görüyoruz. Bitmeyen ve tamamen sonuca varmayan bir olaya dair görüş bildirmek uygun olmaz. Siyaseten yaptık, ettik deriz. O zaman bir aksilik çıkarsa bunun cevabını veremeyiz. Bunun doğru olmadığını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Keleş’i Bakan’a şikayet ettiler

Keskin, esnaflarla basına kapalı şekilde gerçekleştirilen toplantıda Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile ilgili bir takım şikayetlerin gündeme geldiği duyumlarını da doğruladı. Keskin, “Evet şikayetler geldi. Düzce 3 yüz 60 bin nüfuslu bir il. Mutlaka aksaklıklar ve eksiklikler var ama bunu sadece Sayın Mehmet Keleş olarak algılamak yanlış. Yerel yönetimlerde imkanlar ölçüsünde bütün belediye başkanlarımız sadece il belediye başkanımız değil bu bütün belediye başkanlarımızda eksiklikle olabilir. Biz vekaleten bir 4 yıllık bir vekalet alıyoruz. Belediye başkanlarımız adına söylüyorum bunu il başkanı olarak. Bizim 4 yıl içerisinde yapmayı hedeflediğimiz, yapmamız gereken bir açık beyannamemiz var. Tabii ki problemler olabilir. Esnaflarımızın da sıkıntıları var. Bunların notunu bakanımız aldı. Biz kendisine ileteceğiz en kısa zamanda da çözecektir. Bunların çözülmesi gerekiyor.” dedi.

Diyalog eksikliğinin olduğunu düşünüyorum

Esnaflar tarafından belediyeye yönelik yapılan eleştirilerin detaylarını da veren Keskin, başta zabıta ile ilgili sorunlar ve kentsel dönüşüm projesindeki belirsizliğin esnafların en çok şikayet ettiği konular olduğunu aktardı. Keskin, “Genel anlamda zabıta konusunda eksikliklerin olduğu esnaflarımız tarafından dile getirildi. Bir diğer konu da kentsel dönüşümle alakalı. Aslında buna eksiklik demeyelim de diyalog eksikliğinin olduğunu düşünüyorum. Eksiklik, hata, yanlış demek çok doğru olmaz. Çünkü insanların isteklerinin sonu bitmez hep daha iyisi için. Bu da hemşehrilerimizin en doğal hakkıdır. Bunları belediye başkanlarımız yapacak biz de takipçisi olacağız. Hata ve eksiklikleri varsa “Bunları giderin” diyeceğiz, yok her şey yolundaysa teşekkür edeceğiz. En büyük eksiklikler kentsel dönüşümle alakalı soru işaretleri, zabıta uygulamaları, çeşitli konularda ve cezalar konusunda esnaflarımızın bize bilgilendirmeleri oldu. Bunlarla alakalı önümüzdeki süreçte belediye başkanımıza aktarıp çözüme kavuşturacağız.” diye konuştu.