İl, ilçe ve belde belediyelerinin ortak olduğu Katı Atık Birliği'ne ortak olması ve kaynak sağlaması beklenen İl Özel İdaresi'nin birliğe üyeliği hızlanıyor.


Hafta sonu Düzce’ye gelen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımıyla yapılan “Melen Havzası Koruma Projesi”nde Düzce için büyük önem teşkil eden bir konu olan katı atık tesisi de masaya yatırıldı. Toplantıda Bakan Eroğlu’nun tesisin yapımı ve yönetimi için kurulan Katı Atık Birliği'ne “İl Özel İdaresi ortak oldu mu?” sorusu Düzce’deki bürokrat ve siyasilere soğuk duş etkisi yarattı. İGM'nin onay vermesi için uzun süredir beklemede kalan üyelik ile ilgili sorunun muhatabı Vali Ali İhsan Su, konuyu toparlamaya çalıştı. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Yığılca'daki Belediye Başkanları Toplantısı'nda Başkan Keleş bu konuya parmak basmış ve özel idareyi işi yavaştan almakla suçlamıştı. Bakan Eroğlu'nun kulağına giden bu sıkıntının Melen Havzası Toplantısı'nda gündeme gelmesi AK Parti'de krize yol açtı. Edinilen bilgilere göre; geçtiğimiz günlerde yapılan AK Parti İGM Grup Toplantısı'nda bu konu gündeme geldi. Sert tartışmaların yaşandığı toplantının ardından karardan geri dönüş hesapları yapıldı. İl Başkanı Metin Kaşıkoğlu ve bazı üyelerin arasında yaşanan gerginlik sonrası Katı Atık Birliği'ne üyeliğin meclis gündemine getirilmesi ve kasım ayı toplantılarında meclisten geçmesi kararı alındı. Birliğe üyeliği aylardır sallayan İl Genel Meclisi'nin bu ayki toplantıda jet hızıyla ortaklık kararını meclisten geçireceği öğrenildi.


SÜREÇ NASIL BAŞLADI?


Düzce'nin il genelindeki çöplerinin döküleceği belediyeler birliğinin ortaklaşa yaptırdığı katı atık tesisi için Çevre Bakanlığı'ndan yapılacak hibe desteğinin geri çekilmesi üzerine Düzce’deki Belediye Başkanları çözüm arayışına girmişti.


BAKANLIK DESTEĞİ ÇEKMİŞTİ


Yaklaşık 15 milyon TL'lik tesis için Çevre Bakanlığı'ndan gelmesi beklenen 5 milyon liralık hibenin gönderilmeyeceğini öğrenen başkanlar, kendi payına düşen parayı belediyelerin bütçesinden ödeme kararı aldı. Belediyelerin bütçesini zorlayan bu durum karşısında Mehmet Keleş’in başkanlık ettiği Düzce Katı Atık Belediyeler Birliği, yeni yapılacak olan katı atık tesisine köylerdeki çöplerin de dökülmesini teklif ederek İl Genel Meclisi'ne ödenek konusunda yardım talep etti.

İKNA YEMEĞİ DÜZENLEMİŞTİ


Daha önce yapılan görüşmelerde İl Genel Meclisi'nin Katı Atık Tesisi'ne bırakılacak olan çöpleri belediyelerin toplaması şartı koşması yaklaşık 300 köyün bulunduğu Düzce’de belediyeleri zorladı. Bu durum karşısında Belediye Başkanı Mehmet Keleş, il genel meclisi üyelerine hem kaynaşma hem de ikna yemeği düzenledi. Yaklaşık 2 aydır kararı askıya alan İl Genel Meclisi'ne Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Yığılca’daki başkanlar toplantısında sert çıkmış, “Yarın öbür gün çöpleri toplayın diye kapımıza geldiklerinde bugünkü fiyatın 10 katı olacak” şeklinde gözdağı vermişti.

 

HABER:S. KAŞKIR