Kadın ve çocuğa karşı işlenen taciz, cinayet ve cinsel istismar suçları maalesef ki gün geçtikçe artış gösteriyor. Toplumun kanayan yarası haline gelen bu iğrenç durumun önüne geçmek amacıyla bugün Adalet Bakanlığı tarafından 81 ilin başsavcılığına genelge gönderilerek çocuk ve kadınların dokunulmazlığının ihlaline karşı hassas olunmasını ve bu suçlara ait görüntülerin sergilenmemesini isteyerek, “kanuni gereği yapılacak” dedi.
Biz de, Düzceli vatandaşlara, “Kadına ve çocuğa yönelik istismarın önlenmesine ilişkin neler yapılabilir? diye sorduk.
Görüşlerini paylaşan Düzceliler, eğitimin yeterli olmadığı ve cezaların caydırıcı olması gerektiğini ifade ederek bakanlıktan çözüm istedi.

 “Cezalar çok basit”
Eğitimsizlik konusuna dikkat çeken ve cezaların ağırlaştırılmasını isteyen Lale Elmas, “Devletin ağır ceza vermesi gerekiyor. Cezalar çok basit, caydırıcı olması gerekiyor. İdam cezası verilse, hiç kimse çocuklarımıza dokunamaz” dedi.

“Gelenek görenek adı altında”
Yaşanan bu iğrenç olaylarda yörelere göre farklılıklar yaşandığının üzerinde duran vatandaş Cihan Taşyer, “İstismar eden bence kendisini istismar ediyor. Bölgesel bazı farklılıklar var. Bakış açıları değişebiliyor. Gelenek görenek adı altında çok istismar görüyoruz. Henüz bebek veya çocukken nişanlandırma, töre cinayetleri yaşanıyor. İnsan olan birinin böyle bir şey yapması söz konusu olmaz. Yaşadığı çevre, aldığı eğitim bunlar etkili faktörler” şeklinde konuştu.

“Eğitim ile alakalı”
Cezaların yeterli bulmadığını sözlerine ekleyen Kazım Çil, Eğitimin de önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Eğitim ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Cezaların caydırıcı olmadığını görüyoruz. Büyük bir ihtimalle bu tür olaylar eğitimsizliktendir” ifadelerini kullandı.

“Eğitimimiz zayıf”
Bir başka vatandaş Hayati Sine ise,  “Türkiye’de şuan eğitimimiz zayıf. Öğretmenlerimizin çocuklara daha iyi eğitim vermesi gerekiyor. Cezaların daha ağır olması gerekiyor. Doğu bölgelerde 15 yaşında kız çocuklarını satanlar var. Bunların olmaması lazım” dedi.

“İdam olmasa bunun önüne geçilemez”
En büyük etkenin cezalar olduğu ve çözümün de ağır cezalarla olacağını ifade eden Aydın Üssoğlu, “İdam olmasa bunun önüne geçilmez. İdam getirmeden önüne geçmek mümkün değil” diye konuştu.

“Bu biraz bizim toplumuzda biraz erkeğin baskın karakter olmasından kaynaklanıyor”
Medya ve basının etkili kullanılması ile bu olayların önüne geçilebileceğini dile getiren Burak İnanç, “Bu bizim toplumuzda erkeğin baskın karakter olmasından kaynaklanıyor. Biz kadına haklar tanımıyoruz. Ne kadın olarak, ne de birey olarak hak tanınmadığını düşünüyorum. Bunun önüne geçmek için dizi ve filmlerde kadına şiddet uygulayan bir insan, kötü şekilde gösterilebilir” şeklinde konuştu.

“İrfandan uzak bir eğitim var”
Eğitimin olmadığını savunan Mehmet Değerli ise “İş ailede başlıyor. Aile yeterli hassasiyeti göstermiyor. Eğitim kurumları ve öğretmenlere sevk ediliyor. Memleketteki eğitimin hali de belli… Bizim eğitimimiz var fakat içi boş. İmam-Hatip sayıları arttı, fakat maneviyat yok. İrfandan uzak bir eğitim var” ifadelerini kulandı.

Öncü TV Canlı Yayını Artı Yerel Medya farkı ile takip edebilirsiniz.

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için: http://yerelmedya.tv

Android için:http:// https://play.google.com/store/apps/details?id=com.taksimbilisim.yerelmedya

İOS için: https://itunes.apple.com/tr/app/art%C4%B1-yerel-medya/id593435447?mt=8