Adalet Bakanlığı personelinin haklarını alamadıklarını savunan sendikalar tepkileri devam ediyor. Büro Memur-Sen Düzce İl Temsilciliği üyeleri, bugün yaptıkları basın açıklamasıyla Adalet Bakanlığı’nın isminin Hakim, Savcılar ve Cezaevleri Bakanlığı olarak değiştirilmesini istedi.
 Adalet Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye’nin 81 ilinde görev yapan yaklaşık 80 bin adliye çalışanının uğradığı adaletsizlikleri haykırmak istediklerini belirten Büro Memur-Sen Düzce İl Temsilcisi Erhan Çavuş, çalışanların var olan haklarının da alınmaya çalışıldığını savunarak büyük gayretle çalışan kurum personelinin çalışma azmi kırıldığını söyledi.
 Adalet Bakanlığı’nın adının değiştirilmesini istiyoruz
Çavuş, “Bilindiği gibi, son bir yıl içinde doğalgaza, elektriğe ve akaryakıta ortalama yüzde 30’un üzerinde zam geldi. Zorunlu olarak tüketmemiz gereken her ürüne ardı ardına zam yapılmakta. Buna rağmen çalışanların durumu düşünülmemektedir. Kaşıkla verilen zamlar kepçeyle geri alınmaktadır. Kendi personeline karşı adil olmayan, 80 bin personelini görmezden gelerek yıllardır yapılan bu uygulamalar, Adalet Bakanlığı’nın adının personelce tartışılır hale getirdi. Bakanlığın adının Hakim, Savcılar ve Cezaevleri Bakanlığı olarak değiştirilmesini öneriyoruz. Buradan Sayın Bakan Sadullah Ergin başta olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz. Adalet terazisinin ibresinin bir kez de olsa çalışanlara dönmesini istiyoruz. Kimsenin çocuğumuzun aşına göz dikmesini istemiyoruz. Adliyelerde bozulan çalışma barışının yeniden sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Çavuş, Bakanlıktan taleplerini de şu şekilde sıraladı:

“Tüm adalet çalışanlarına insan onuruna, haysiyetine yakışır bir ücret verilmelidir. Nöbet ve havuz paraları tekrar ödenmelidir. Fazla mesai ücretleri kaldırılmamalıdır. Yol yardımları kaldırılmamalı ve tüm ülke geneline yaygınlaştırılmalıdır. Mübaşirler genel idari hizmetler sınıfına mutlaka geçirilmelidir. 4/C’li olarak Adliyelerde çalışan personel kadroya alınmalıdır. 4 Haziran 2011 tarihinden sonra göreve başladığı için kadro alamayan 4/B’liler kadroya geçirilmelidir. Yapılan yargı paketlerinde tüm Adliye çalışanlarının görev tanımlarının yapılmalıdır. Zabıt katipliği güçlendirilmeli, adalet hizmetleri sınıfı mutlaka oluşturulmalıdır. Denetimli serbestlik müdürlüklerine kurum içinden şartları tutanların müracaatları sağlanmalıdır. Adalet uzmanlığı kadroları biran önce oluşturulmalı ve uzmanlık kadrolarına mutlaka kurum içinden atamalar yapılmalıdır. Yazı İşleri Müdürü ve İdari İşler Müdürlerinin ek göstergesinin 2200 TL’den 3000 TL’ye çıkartılmalıdır. Görevde Yükselme Sınavına katılıp 70 puanın üzerinde alan personelin, boşalacak Yazı İşleri Müdürlüğü kadrolarına puan durumuna göre ikinci sınava kadar atamaları yapılmalıdır. Emanet memurlarının iş riski tazminatları ve adalet hizmetleri tazminatları arttırılmalı, ücretleri yükseltilmelidir. Kaliteli ve standart niteliklerde kimlik kartları merkezden ve tek elden bastırılarak personele dağıtılmalıdır. Döner sermaye oluşturularak UYAP ve SMS gelirlerinden personele pay verilmelidir.”

Haber; S. KAŞKIR