Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yakında başlayacak afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik süreci başlattı. Bakanlık önceki gün itibariyle 81 ilin valilik ve belediyelerine yazı göndererek ilgili kuruluşlardan riskli alan ve yapıların tespitine başlamalarını istedi. Bakanlıktan mektubu alan belediyeler şimdi bu binaları tespit edip hem bakanlığa bildirecek hem de riskli binaların maliklerine binanın genel durumunu bildiren yazı yollayacak. Kat malikleri belediyelerin riskli bina yazısına karşı gelirse kendisi de farklı bir değerlendirme şirketinden değerleme raporu talep edebilecek.

Bakanlık, acil olarak yıkım başlatacağı 5 ili belirledi. İstanbul, İzmir,Bursa, Sakarya ve Kocaeli gibi 1. Derece deprem bölgesinde olan Düzce, riskli alan olarak görülmedi ve acil iller arasına alınmadı.

Bakanlığın gönderdiği yazıya göre, riskli yapıları belirleyen belediyelerin ve il özel idarelerinin ekipmanları ve kadro yetersizliği durumunda riskli yapıları valilikler belirleyecek. Belirlenen riskli alan ve yapıların imar ve kentsel tasarım projelerini belediye ve il özel idareleri kendileri yapacak, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunacak.

HABER:H.İŞCAN