Pazaryerlerinde ve köylerde "köy yumurtası" adı altında satışı yapılan yumurtalar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından mercek altına alınıyor. Pazaryerinde köy yumurtası satışı yapan satıcılara "köy yumurtasının fiyatını ve diğer yumurtalardan farkını sorduk.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı "Gıda Ticaretine Dair Yasal durumu açıkladı. Yapılan açıklamada "Yumurtalar kümeslerde yoğun yumurtacı yemi veya yabanı hayvanlarından gelebilecek hastalıklara karşı korumaya alınmış açık alanlarda, otlatma ve yemlik dane kırmaları ile veya organık yemler ile beslenen yumurtacı hayvanlardan elde edilir" denilerek "köy yumurtası" tabirinin yanıltıcı olacağı konusunda uyarıldı.

 

Organik ürünler için, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından denetim ve organik sertifika düzenleme yetkisi bulunan kuruluşlardan bu belgenin alınmasının "zorunlu" olduğu vurgulanarak, "Bu belgeye istinaden etikette ancak 'organik' ifadesi yazılabilir" denildi.

 

Bakanlık tarafından yapılana açıklamada şu uyarıcı ifadeler kullanıldı: "Gıda olarak tüketim amaçlı yumurtaların ticari satışının yapılabilmesi için Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından; yumurtacı kümeslerine işletme numarası alınması ve 14 haneli bu numaranın yumurtaların üzerine gıdaya uygun boya kullanılan makinalar ile yazılması gerekmektedir. İşletme numaralı yumurtalar Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığından yumurta ambalajlama konusunda onay belgesi almış gıda üreten işyerinde gıdaya uygun metaryal ile ambalajlanması ve etiketlenmesi zorunludur. Ticarete konu yumurtalar “Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği” ve “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği”ne uygun etiketlenir. Bu mevzuata göre; “etiket bilgileri tüketiciyi yanıltıcı ve emsallerine göre üstünlük kazandıracak şekilde olamaz”. Bu nedenle; güncel mevzuata göre yumurta etiketlerinde; köy yumurtası, doğal vb ifadeler kullanılması uygun görülmemektedir.

 

Çifçilerin zati ihtiyacı için besledikleri tavuklardan birincil üretim olarak elde ettikleri yumurtaların makul olabilecek bir kısmını “gerektiğinde çiftçi kayıt sistemi verileri de dikkate alınarak” üretici pazarında uygun şartlarda bizzat kendilerinin satabileceği değerlendirilmektedir." Yapılan bu açıklamanın ardından bazı bölgelerde "köy yumurtası" veya "organik yumurta" adıyla satılan yumurtaların bundan sonra pazaryerlerinde veya bazı satış noktalarında satışının güç olduğu ifade edildi.

Haber;E.TAYHAN