MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz , Düzce’ye Gümrük Müdürlüğü kurulması ile ilgili TBMM kürsüsüne çıkarak konuşma yaptı. Bölgede ki sanayi üretiminin oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Yılmaz bir an evvel Düzce’ye Gümrük Müdürlüğü’nün kurulmasını istedi.

“Gümrük Müdürlüğü’nün kurulması sanayici ve fındık ihracatçılarının haklı talebidir”
 İhracat rakamı Düzce’nin yarısı kadar olan illerde Gümrük Müdürlüğü varken Düzce’de olmamasından dert yanan  MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz şöyle konuştu: "2018 yılında Düzce den ihraç edilen fındık miktarı 13 bin 797 ton dur. Fındığın yanı sıra 5580 ton diğer tarım ürünü Düzce’den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir. 2019 yılının ilk sekiz ayında ise 5273 ton fındık Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmiştir. 2019 yılında fındık ve mamullerinden elde edilen ihracat geliri 2 milyon 100 bin dolar civarındadır. Aslında bu rakamlar gerçek rakamların oldukça altındadır. Zira Düzce yaklaşık 60 bin ton fındık üretilen bununda yaklaşık 30 bin ton iç fındık işlenen bir merkezidir.
Bütün bu üretim ve ihraç rakamlarına göre Düzce’de maalesef gümrük müdürlüğü yoktur. Gümrük Müdürlüğü’nün olmaması gerçek ihracat rakamlarının kâğıt üzerine yansımasını engellemekte, bu da Düzce ve Düzce gibi gümrük müdürlüğü olmayan illerin rakamlarının düşük görünmesine sebep olmaktadır. Düzce’nin yarısı kadar ihracat rakamı olan bir komşu ilimizde bile gümrük müdürlüğü varken, Düzce ilimizde müdürlüğün olmamasının izah edilebilir bir tarafı yoktur. Bu yüzden bir an önce Düzce’ye gümrük müdürlüğünün kurulması Düzceli sanayici ve fındık ihracatçılarının haklı talebidir."

Fabrika Düzce’de merkez ofisi İstanbul’da
Meclis kürsüsünden bir başka sorunu da dile getiren Yılmaz şunları söyledi: "Düzce ve Düzce ölçeğindeki illerin diğer bir önemli sorunu da şirket merkezleri başka illerde olan firmaların muhasebe kayıtlarının merkezdeki illerde tutulması ve vergilerinin de şirket merkezi olan illere yatırılmasıdır. 5520 sayılı kurumlar vergisi kanunun 14. Maddesinin 4. Bendine göre ayrı beyanname verilememesi hükmü bu türden illeri vergi gelirinden mahrum bırakmaktadır. Düşünün ki Düzce de on bin metrekare fabrikasında, iki yüze yakın çalışanı olmasına rağmen firma merkezi İstanbul’da olan bir ofiste beş altı çalışanı var ve bütün vergileri İstanbul’un hanesine yazılmaktadır. Bu durumda fabrikanın olduğu il katma değer vergisi, kurumlar vergisi gibi gelirlerin yanı sıra işçilerin yatan stopajından bile yararlanamamaktadır.
5520 sayılı kanun da yapılacak olan bir değişiklik veya düzenlemeyle firmaların asıl üretiminin yapıldığı yer dikkate alınarak bulunduğu ildeki vergi dairesine vergi ödemeleri yapmaları şeklinde düzenlenmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde yapılacak bir düzenleme ile firmaların vergilerini üretim yaptığı şehrin vergi dairesine yatırmaları bölgemiz ve şehrimiz açısından büyük bir katma değer yaratacaktır."