Balık avlama sezonunun başlamasıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açılan Karadenizli balıkçıların denizden getirdikleri balıklar sofraları süslemeye başladı. Vatandaşlar balıkçıların avladıkları balıkları tüketmeye başlarken, hangi balığın hangi sezonda yeneceği ve hangi balığın nasıl pişirildiğinde daha lezzetli olacağı konusunda habersizler.

Akçakoca ilçesi balıkçı limanında hem balıkçılık hem de işletmecilik yapan Fahrettin Karaca, yeni sezonun açılmasıyla bolca avlanan palamudun hem kendilerinin hem de vatandaşın yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Yeni sezonda yapılan satışlardan memnun olduklarını ifade eden Karaca, "Ancak avlanan balıkların mevsimsel olarak lezzet farkları var" dedi.

Ülke sularımızdaki balıkların bazı türlerinin, bütün bir sene boyunca yenebileceğini belirten Karaca, "bu balıkların mevsimine göre lezzetini bir kat daha artırır" dedi.

Eylül ayında sardalye, kılıç lezzetli olduğunu ve palamudun irileştiğini dile getiren Karaca, bu balıkların tava veya ızgara olarak her türlü pişirilmeye elverişli olduğunu belirtti.

Karaca, Ekim ayında, geçici balıkların, yazın Karadeniz'de beslenip, Marmara'ya göçe başladıklarını, bu nedenle bol miktarda balık avlandığını belirterek, "Bu ayda lüfer tam lezzetini kazanmıştır. İstavrit de yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Bu balıklar hem ızgarada hem de ateşi bol olan tavada yapılabilir" dedi.

Uskumrunun en iyi zamanının Kasım ve Aralık ayı olduğunun altını çizen Karaca, "Bu aylarda lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü yemeği yapılır. Hamsi de yenir, fakat hamsinin asıl zamanı Ocak ayında başlar" diye konuştu.

-OCAK AYI HAMSİNİN KULAĞINA SU KAÇTIĞI AYDIR"

"Hamsinin kulağına su kaçması"nın, balıkçılar ve vatandaşlar arasında sıkça kullanılan bir deyim olduğunu vurgulayan Karakaş, deyimin ana temasının kar yağdığında denizdeki suyun tamamen soğuması, bu sebeple balığın soğuk suda korunmak iÇin yağlanması ve yağlı balığın çok daha lezzetli hale gelmesi olduğunu belirtti.

Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavritin lezzetini koruduğunu, kefal ve hamsi tam yağlı durumda olduğunu ifade eden Karakaş "Bu ay çinekop, mezgit barbunya, mercan az tutulur ve pahalı olur. Şubat ayında da aynı balıklar çok lezzetli olur fakat ay sonuna doğru havalar ısındığında balık yağını bırakır eski lezzetinden uzaklaşır" dedi.