Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın basına tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eylem planının 7 ana başlıktan oluştuğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Elbette ideal noktada değiliz, yoksulluk ve işsizlik problemini çözdüğümüz iddiasında değiliz.
bugün 491 meslek kolunda faaliyet gösteren 1 milyon 900 binin üzerinde esnaf ve sanatkar bulunuyor duğunu "Esnafımızı, sosyal dokumuzun temel taşı olarak görüyor, bu emanete sahip çıkmak için çalışıyoruz. Esnafımızı rahatlatmak, sorunlarını çözmek, imkanlarını arttırmak için çok önemli adımlarımız oldu" diye konuştu.
Temel hedeflere ulaşabilmek için 7 ana başlık belirlediklerini belirten Erdoğan, başlıkları "Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi",
"Vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması", "Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi", "Yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi", "Altyapı, kümelenme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi",
olarak açıkladı, büyük marketlerle ilgili soruyu yanıtlayan Erdoğan, büyük marketler yasasıyla ilgili soru üzerine, "Bu konuyla ilgili olarak, şu anda henüz meclise sevk edilmiş değil. Brifing aldık, değerlendirmeler yapılıyor. Anayasa değişikliği ile ilgili çalışmalar sebebiyle gündemde sarkma var. En kısa zamanda içerisinde meclise göndereceğiz" dedi.
Vergiden muaf esnaf belgesi uygulamasının detaylarıyla ilgili soruyu, "Bir kısım esnafımızın bütçesiyle alakalı olarak belge vereceğiz, vergiden muaf olacaklar. Belli çizgiyi yakaladığı anda onlar da vergi dairesinin içine girecek. Şu anda bununla ilgili çalışmaları da arkadaşlarımız tamamlamak üzere. Bunları da ayrıca açıklayacağız" diyerek yanıtladı.
Büyük alışveriş merkezleri ve süper marketleri ile ilgili soru üzerine Erdoğan, "Büyük alışveriş merkezleri veya süper marketlerin bakkallarla işbirliğine girerek, bayi gibi çalıştırmalarını sağlayacak bazı adımların atılması sağlanabilir. Hem taze ürün, hem daha ucuz ürünü bu şekilde temin ederek satmalarını sağlayabilirler. Artık 'alışveriş merkezlerini bir kenara koyalım, alışveriş merkezleri olmasın, Pazar günü çalışmasın' böyle bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini öncelikli olarak düşünmek durumundayız. Bakkalların ortak tedarik merkezleri oluşturulmalı ve tedarik merkezleriyle bu yapılırsa, o da yine taze ürünü temin etme imkanını bulacaktır. 30 yıl öncesinde kalamayız" açıklamasında bulundu.