Başbakan Binali Yıldırım Ankara’da düzenlenen Anadolu Medya Ödülleri töreninde birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.

“Demokrasi yerelden başlar”
Mülki idare ve yerel yönetimlerde medyanın toplumun sesi olduğuna dikkat çeken Yıldırım şöyle konuştu:

“Mülki idarede, yerel yönetimlerde medya toplumun sesidir. Medyaya sadece Ankara olarak, İstanbul olarak bakmıyoruz. Anadolu’nun her köşesinde vücudun kılcal damarları gibi orada yaşayan vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve orada görev yapan yerel yöneticilerin iş ve işlemlerinin vatandaş adına izlenmesi, bir anlamda denetlenmesi görevini de Anadolu Medyası yapıyor. Hep söylenen bir şey vardır, ‘Demokrasi yerelden başlar’ diye, doğru. Ulusal medya kadar ve hatta daha fazla, yerel medyanın sesini, sözünü çok önemsiyoruz. Bununla ilgili her türlü katkı ve desteği vermeye çalışıyoruz. Demokrasinin en ayırt edici özelliklerinden birinin çok seslilik olduğuna hep inandık. Diğer alanlarda olduğu gibi en ileri demokratik standartları yakalayana kadar bu mücadele ve değişim sürecini yakalayana kadar devam edeceğiz.”

“Türksat’ın frekans ücretlerinde ciddi bir indirim yaptık”
Yerel medya temsilcilerinden Sinan Burhan’ın Türksat’ın frekans ücretlerinin pahalı olduğu şikayetine ilişkin konuşan Yıldırım şu ifadelerde bulundu:

“Türksat’ın frekans ücretleri pahalı diye şikayette bulunuluyor. Bu konuda da Ulaştırma Bakanımıza söyledik bir çalışma yaptı Türksat ile beraber. Burada ciddi bir indirime gidiyoruz. Dar bir bant genişliğinde 7 bin 200 dolar art KDV daha geniş bant olunca 12 bin 500 dolar artı KDV. Yani yüzde 40 ile 60’a varan bir indirimden bahsediyoruz. Burada sorun ne? Frekans yer değişikliği olursa kalite bozulur mu, rahatımız kaçar mı? Bu, 3 oda bir salon daire Kavaklıdere’den kalkıyor Oran’a gidiyor. Değişen bir şey yok. Aynı daire aynı manzara aynı kalite. Bunu test edecekler. Yarın Türksat'ta gösterecekler. Onun için burada endişe edecek bir konu yok. Geçtiğimiz senelerde bir iyileştirme daha yaptık. Dolardaki, kurdaki oynaklığın yansımaması için yıl boyunca kuru sabit tuttuk. Uplink ücretlerinde 12 bin 500 dolardan aynı bant genişliğinde 7 bin 250 dolara düşürüyoruz. Bu ciddi bir indirim. Artık sürümden kazanacaklar, daha fazla kayıt yapacaklar”

Gazetecilerin yıpranma payı konusunda talebi olduğunu anlatan Yıldırım, “Yıpranma payı fena bir talep değil. Bizim de işimize yarıyor. Bunun peşini bırakmamak lazım” dedi.

“Siyasette yereli ihmal eden başarılı olamaz”
Özgürlük anlayışının yerelden başladığına dikkat çeken Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:

“Siz yerel medyasınız. Türkiye’de özgürlük anlayışı sizler sayesinde genişliyor, demokrasimiz sizler sayesinde güçleniyor. Aslında siyasetçi ile gazetecinin kaderi aynı. Biz varsak siz varsınız, siz varsanız bizler de varız. Türkiye’de neler olup bittiğini öğrenmek adına medyaya özellikle ulusal medyaya ihtiyaç var. Yerel basının kıt imkanlarla büyük işler başardığını görüyor ve takdir ediyoruz. Sayılarınız git gide artıyor bundan memnun oluyoruz. Ama şunu da yapmayın, seçim zamanı peydah olan kampanya süresince hiçbir ölçü tanımayan medya anlayışı yerine seçim zamanı, seçim zamanı dışında da istikrarlı bir şekilde görev yapan medyaya ihtiyacımız var. Aksi halde bu medyanın biraz farklı amaçla kullanılması gibi bir sonucunu da beraberinde getiriyor. Bunu yine basın yayın etiği çerçevesinde en iyi şekilde yürüteceğinize inanıyoruz.

Bir şehrin her yerinde sizler varsınız. Sizler yerel ruhuna hitap ediyor, nüfuz ediyorsunuz. Siyasette yereli ihmal eden başarılı olamaz. Basında da böyledir. Dolayısıyla size güveniyoruz. Sizin o büyük emeğinize ve gayretinize büyük saygı duyuyoruz.”

Haber: Ö.YILMAZ