Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından Kamu görevlilerine Bayram Yılbaşı gibi bahanelerle firmalar veya alt kuruluşları tarafından verilen hediyeler için soruşturma yapılacağıni içeren bir genelge yayınlandı. Etik kurulu Başkanı Profesör Doktor Bilal Eryılmaz imzasıyla yayınlanan ve devletin her kademesindeki kuruluşlara gönderilen genelgede ilginç tespitler de yer alıyor.

 Kamu görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te  “Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasına etkileyen  veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan veya olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye olarak tanımlanarak, kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlanmaması temel ilke olarak kabul edilmiş ve kamu  görevlilerinin yürüttükleri görevle ilgili bir iş,  hizmet veya menfaat ilişkisi alan gerçek ve tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamayacakları” nın belirtildiği hatırlatılan genelgede, yasaklamalara rağmen bazı kamu görevlilerine hediyeler verildiğinin görüldüğü ifade edildi.

Genelgede, Kamu görevlilerine verilen ve bu  görevliler tarafından alınan bu tür hediyelerin kamuoyu nezdinde etik tartışmalara yol açtığı, yolsuzluklarla ilgili algılamaların artmasına  ve kamu yönetimine duyulan itibar ve güvenin sarsılmasına neden olduğu belirtildi. Genelge bu yönü ile hediye adı altında rüşvet alan kamu görevlilerinin olduğunu doğrular bir nitelik arz ediyor.

Etik kurulu genelgesi bu tür hediyelerin kabul edilmemesi konusunda kamu görevlilerini uyarırken, çeşitli vesilelerle verilen hediyelerin iadesini de talep ediyor. Hediye alanlar hakkında 5176 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca inceleme başlatılacağı belirtilen genelgede, konuyla ilgili her unvandaki personelin bilgilendirilmesi de istendi.