Gölyaka ilçemizde başıboş köpeklerin itlaf edilmesi konsunda geçtiğimiz günlerde gündeme gelen şikayetler ve son olarak hayvanseverler derneği tarafından ilçe kaymakamlığına barınak isteği ve konu hakkında istenen bilgilere verildi.Gölyaka Kaymakamı Mehmet Ali Özkan,ın dernek yöneticilerine cevap olarak yolladığı bilgilendirme yazısında,başıboş köpeklere karşı bir itlaf çalışmasının yapılmadığını bildirerek şu bilgileri verdi “ İlçe Tarım Müdürlüğü’nce 2008 yılında sahipsiz 16 köpek ve 3 kedi’ye, sahipli 262 köpek ve 4 kedi’ye, 2009 yılında ise sahipsiz 29 köpek ve 2 kediye, sahipli 296 köpek ve 8 kediye kuduz aşısı yapılmıştır. Yine 2008 yılında 57 ısırık, 2009 yılında da 79 ısırık vakası meydana gelmiştir. Kedi ve köpekler sahiplerinin kontrolünde müşahedeye alınarak gerekli klinik muayeneleri yapılmış, ancak imkan ve donanım yetersizliğinden dolayı kısırlaştırma için cerrahi müdahale yapılamamıştır. Toplum Sağlığı Merkezi Tabipliği’nce 2009 yılında 9 kişi sahipsiz başıboş köpek, 82 kişi de sahipli köpek tarafından ısırıldığından dolayı kuduz aşısı yapılmıştır.
İlçemizin Düzce’ye ve diğer ilçelere yakınlığından dolayı, çevre köylerden de zaman zaman sahipsiz köpekler ilçemize gelmekte, bazen de sahipleri tarafından getirilerek sokağa terk edilmektedirler. Belediye görevlilerince sahipsiz başıboş dolaşan köpekler zaman zaman toplanarak Düzce Belediyesi Hayvan Barınağına teslim edilmektedir. Belediye başı boş ve sahipsiz köpekler için uygun bir alana hayvan barınağı yapma çalışmalarını sürdürmektedir. Kurumlarımız tarafından kesinlikle başıboş köpeklerle ilgili herhangi bir itlaf çalışması yapılmamaktadır.
İlçe Tarım Müdürlüğü ve Belediyenin müştereken yürüttükleri çalışma sonucunda, sahipli köpekler kayıt altına alınacak, tanıtıcı künye takılarak başıboş gezmeleri önlenecek, periyodik olarak aşılamaları yapılacak, köpeğini sokağa terk edenler ve sahip çıkmayanlar hakkında da gerekli yasal işlemler uygulanacaktır denildi.