Basın demokrasinin dördüncü kuvveti
AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir 24 Temmuz mesajında, basının demokrasinin dördüncü kuvveti olarak kabul edildiğini, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olduğunu ve demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan en önemli kurumlardan biri ifade etti. Mesajında basının kamuoyunu doğru bir biçimde aydınlatmasının önemine değinen Keşir, Türk basının, 15 Temmuz günü FETÖ darbe girişimine karşı gösterdiği refleksle, demokrasiyi kesintiye uğratacak her türlü vesayet anlayışının karşısında duran bir tavır sergilediğini dile getirerek, “Basın kuruluşlarının halkın doğru bilgilendirilmesi açısından ne kadar önemli ve gerekli olduğu, gösterdiği ortak tavır sayesinde bir kez daha kanıtlanmıştır. Dün olduğu gibi bundan sonra da demokratik kültürümüzün en önemli parçalarından birisi olan medya kuruluşlarımızın, meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir biçimde, demokrasimizin gelişmesine, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine olan katkılarını sürdüreceğine inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, görevlerini büyük bir özveri içinde yerine getiren değerli basın mensubu meslektaşlarımın, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını”  kutluyorum.” ifadelerine yer verdi.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı, "24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı" kutlama mesajında halkın tarafsız, eksiksiz ve doğru haber akışıyla bilgilendirilmesi, demokratik ve şeffaf toplum olmanın öncelikli şartlarından biri olduğunu söyledi.

Basının çalışmalarını kişilerin özel hayatlarına saygıyı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alarak tarafsızlık içinde yürütmesinin demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biri olduğunu belirten Dağlı, “Farklı görüş ve düşüncelerin seslendirilmesinde ve ortak yaşama kültürünün gelişmesinde basınımızın önemli görevler üstlendiği bir gerçektir. Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde,  doğru haber yapması, kişi haklarına ve özel hayata saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Basın; toplumsal gelişme ve bilinçlenmeye önemli katkılar sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Karanlık odakların algı operasyonlarına alet olmamaları da büyük önem arz ediyor
Yerel ve ulusal basın kuruluşlarının ülkenin birlik ve beraberliğine, devletin bekasına, milli iradeye ve demokrasiye kasteden darbe girişimine karşı dik duruş sergileyerek, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tutum aldığını anımsatan Dağlı şunları kaydetti: “Halkımızın anında ve doğru bir şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır. Bu açıdan medya çalışanlarımızın, mesleklerini icra ederken toplumumuzun hassasiyetlerini göz önünde bulundurmaya özen göstermeleri, karanlık odakların algı operasyonlarına alet olmamaları da büyük önem arz etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle, sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümünde; tüm basın mensuplarının “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını” en içten dileklerimle kutluyorum.  İlimiz basınına bu güne kadar olduğu gibi, bundan böyle de ilkeli ve tarafsız bir anlayışla sürdüreceğine inandığım çalışmalarında başarılar diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

Basın en önemli güvencedir
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş Basından Sansürün Kaldırılışının 109. Yıl Dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Mehmet Keleş, mesajında basının önemine dikkat çekti.

Basının kamuoyu oluşmasında etkin bir görev ve sorumluluğu bulunduğuna değinen Başkan Keleş mesajında şu görüşlere yer verdi:  "''İkinci Meşrutiyet’in yürürlüğe girmesiyle Türk basınına yönelik uygulanan her türlü sansür kalkmış ve sansürün kalktığı 24 Temmuz her yıl Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Basın, toplumun geniş kesimlerini etkileyerek, halkın görüşlerinin en etkin bir şekilde yansımasına vesile olan iletişim aracıdır. Halkın sesi, kulağı olarak farklı görüş ve düşünceleri mesleki ahlak ve bilinçle yönetimle buluşturma görevini icra etmektedir. Basın mensuplarının da mesleğin gerektirdiği ahlaki değerleri ön planda tutarak ülkenin menfaatlerini koruyan, toplumsal dinamikleri dengede tutan nitelikte haber yapmaları da kamuoyu için önem arz etmektedir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir. Bu düşüncelerle, ‘24 Temmuz Basın Bayramını ve Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yıldönümünü kutluyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren basın emekçilerini saygıyla anıyor, başta Düzce´de sorumlu yayıncılık bilinciyle görev yapan medya mensuplarını kutluyor, bütün basın çalışanlarının Gazeteciler ve Basın Bayramı´nı tebrik ediyorum."

Basın, Türkiye’nin çağdaşlaşma sürecinde önemli görevler üstleniyor
AK Parti Düzce İl Başkanı Hikmet Keskin, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Keskin mesajında; “Gazetecilik mesleği, insanlara haber ve bilgi akışı sağlamak gibi çok yönlü bir misyonu içermektedir. Basın, Türkiye’nin çağdaşlaşma sürecinde önemli görevler üstlenmekte ve üstlendiği görevleri de başarıyla yerine getirmektedir. Gelişmiş demokrasinin en önemli unsurlarından biri olan basın, halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayan ve insan haklarının önemli güvencelerinden biri olmaya her daim devam edecektir. Bu çerçevede Türk basınının 15 Temmuz hain FETÖ terör örgütünün darbe girişimindeki vatansever tutumu tüm dünyaya örnek olmuştur. Özgür ve toplum bilinci sorumluluğu taşıyarak yağmur çamur, kar kış demeden zor şartlar altında görevlerini ifa eden tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutlar, çalışmalarda başarılar dilerim” ifadelerinde bulundu.


Bu 24 Temmuz’da da Basın Özgürlüğü yoktur

CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, 24 Temmuz Sansürün kaldırılış günü nedeniyle kutlama mesajı yayımladı. ‘24 Temmuz sansürün kaldırıldığı tarihtir. 1908’de basına sansür kalkmışken, üzerinden 109 yıl geçtiği halde OHAL rejiminde, 24 Temmuz’un yıl dönümde basına baskı giderek artıyor.’ diyen Tozan, “Sansürsüz basın demokrasinin en büyük güvencesidir. 24 Temmuz’da biz hapisteki gazetecileri, gazete haberleri yüzünden tutuklanan, ceza alan gazetecileri konuşmanın utancını yaşıyoruz. Basın ve düşünce özgürlüğü demokrasinin vazgeçilmez ilkesidir.” İfadelerini kullandı.

Gazeteler ve gazeteciler üzerinde baskının arttığını ifade eden Tozan, “Devletin ajansı ve radyo televizyon kurumu iktidar dışında haber vermemekte, muhalefete karşı yanlı ve taraflı haberler yapmaktadır. Gazeteler hükümete sıkıntı olacağını düşündükleri yazıları gazetelere basmamakta ve sansürün kaldırılışı üzerinden 100 yıldan fazla geçtikten sonra tekrar sansür kurumuna başvurmaktadırlar. Gazeteciler işten atılma korkusu ile otosansüre başvurmaktadır. Bu durum sansür kadar tehlikeli bir durumdur. Gazetecilerin otosansür uygulamasından vazgeçmeleri, gazetecilerin ve gazetelerin iktidarın etkisinden kurtulması ile söz konusu olabilir. Sendikal örgütlenmenin sağlandığı, gazetecilerin gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapislerde çürütülmediği, gazetecilerin mesleki yıpranmadan doğan haklarının verildiği, devlet kurumlarının her birine iktidara yakın olmayan gazetecilerin de rahatça girebildiği bir ortamda ancak gazeteciler kendilerini baskı altında hissetmeyerek, özgürce haber yapabilirler. Bu 24 Temmuz’da da Basın Özgürlüğü yoktur.  Hiçbir iktidar, besleme basın oluşturarak ve muhalif basına her türlü baskıyı yaparak, ne gerçekleri halktan gizleyebilir ne de iktidarlarını sürekli kılabilir. Tüm gazetecilerin 24 Temmuz sansürün kaldırılışı gününü kutlar, basın özgürlüğünün önündeki engellerin kalkmasını ve gazetecilerin özlük haklarının düzeltilmesini dilerim. Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının ilk duruşmasının 24 Temmuz olmasını da manidar buluyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Basın, güçlü demokrasinin aynasıdır
Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan 24 Temmuz dolayısıyla yaptığı açıklamada, basının güçlü demokrasinin aynısı olduğunu vurguladı. “Tarafsız, özgür, bağımsız ve bağlantısız bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.  24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basınında sansürün kaldırılması, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak anılmış olmasına rağmen, gün bayram özelliğini yitirmiş ‘anma günü’ hüviyetini almıştır, 24 Temmuz bayram değil dayanışma günüdür” diyen Düzce Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan:” Bağımsız basın güçlü demokrasinin aynasıdır. Basının gücü demokrasiyle kaimdir. Demokrasinin olmadığı bir ortamda bağımsız basının gücündün söz edilemez. O yüzden milletin, halkın varlığıyla basının varlığı eşdeğerdedir. Millet olmadan basın olamayacağına göre halkın varlığı, ayakta kalması bağımsız basınla kaimdir. Basınımız, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminde işlevini tam olarak yerine getirmiş adeta tarih yazmıştır. Dileğimiz ve beklentimiz medyanın bu özelliğinin ve öneminin bundan sonra da anlaşılmasıdır”

Her daim demokrasi…
Ülkenin refah ve mutluluğu için demokrasinin her daim gerekli olduğunu hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tayhan: “Halkımıza doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşları, önemli bir toplumsal görev icra etmektedir. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Bunun için basın demokrasinin aynasıdır diyoruz. Bu aynanın çatlaması çizilmesi demokrasinin çizilmesi anlamı taşır. Demokrasinin tahrip edildiği bir ortamda da basının bağımsızlığından söz edilemez” dedi.

 Basın meslek ilkeleri esas alınmalı
24 Temmuz’un bayram olma özelliğini yitirdiğini yineleyen Cemiyet Başkanı Tayhan:” Basın özgürlüğü önündeki tüm engellerin ortadan kaldırılmasının yanında düşüncenin de suç olmaktan çıkarılması gazetecilerin elinden alınan sosyal ve ekonomik hakların geri verilerek ekonomik refaha kavuşmasını bekliyoruz. Bunun yanında meslektaşlarımızın da ‘Basın Meslek İlkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı’ içinde görevlerini ifa etmelerinin toplumda basına olan güvenin artırmasını sağlayacağı gibi, kamuoyunun da yanlış bilgilendirilerek yanlış yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün “Basın, Milletin müşterek sesidir” sözünü de hatırlatan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erol Tayhan: ”Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. Kemal Atatürk’ün bu sözü basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır. Bu vesileyle, bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda, büyük bir özveriyle görevlerini ifa eden tüm basın mensuplarının, gazeteci meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sağlık, huzur ve başarı getirmesini diliyorum”

Basın çalışanları demokrasi kültürünün gelişmesinde önemli bir role sahip
Düzce Üniversitesi Rektörlüğü 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında Zor şartlar altında güncel olaylar, konular ve kişiler hakkında bilgi toplayıp doğru, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışıyla yayınlayarak toplumu aydınlatan basın çalışanlarının demokrasi kültürünün gelişmesinde ve çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşılmasında önemli bir role sahip olduğuna değindi.

İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Özyörük, Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Kaleminden erdem damlayan basın mensuplarının basın bayramını kutluyorum.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit'in yayımladığı kutlama mesajında ise, "Bıkmadan, usanmadan, zor koşullarda büyük bir özveriyle görevini yerine getiren sayın basın mensuplarımız, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramınızı kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim." ifadelerine yer verildi.


Haber:Y.SEVER