1 yıl hizmet verdikten sonra 2015 yılının ekim ayında mahkeme kararı ile faaliyeti durdurulan ve ardından İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yeniden hizmet vermesinin önü açılan Hecinler mevkiindeki Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yeniden gündemde... Mahkeme kararı sonrasında Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in İSKİ ile bakanlık nezdindeki görüşmelerinin sonuç vermesi ile kapısındaki mührü Valilik oluru ile sökülen tesis ile ilgili Başkan'dan yeni açıklamalar geldi.

"Düzce'de çöp sorunu aşılmalı"
Geçtiğimiz aylarda Düzce Belediyesi tarafından yapılan ihale sonucunda Ankaralı bir firmaya işletme hakkı verilen ancak Bilim, Sanayi ve Tekonoloji Bakanı Faruk Özlü'den gelen "Hecinler'e artık çöp dökülmeyecek" açıklaması ile akıbeti merak edilen tesis hakkında Öncü TV'nin Günlük programında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Mehmet Keleş, Düzce'de artık çöp sorununun aşılması gerektiğine dikkati çekti.

"Teknoloji olarak çok ileride bir tesis"
Düzce Belediyesi'ne maliyeti 16 milyon TL olan Katı Atık Depolama Tesisi'nin çok modern bir teknolojiye sahip  olduğunu vurgulayan Başkan Keleş, "Son teknoloji bir tesis yaptık. Çevre illerle kıyaslandığında bizim tesisimiz 10 kat daha üstün. En yakın örnek Bolu. Teknoloji olarak Düzce'deki tesis Bolu'dakinden çok daha ileride." dedi.

Bolu'da sorun sessiz-sedasız aşıldı
Tesisin faaliyetinin durması ile tekrar vahşi çöp depolamaya dönüş yapılan Düzce'de önemli bir ihtiyaç olan düzenli depolama için her bulunan yerde halkın ayaklanmasına atıfta bulunan Başkan Mehmet Keleş, yine Bolu üzerinden bir örnek vererek konuyu değerlendirdi. Uzun yıllar Düzce gibi çöp sorunu yaşayan Bolu'da tesisin kuruluşu ve sonrasında hiçbir sorun yaşanmadığına dikkat çeken Başkan Keleş, "Bolu'da çöp sorunu ortadan kalktı. Oradaki çöp sorunu da tesisleşmeyle giderildi. Bizdeki gibi yerle ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Aynı Hecinler'de olduğu gibi Bolu Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ne de kamyonlar köyün içerisinden geçerek gidiyor." şeklinde konuştu.

'İletişimsizlik' olduğunu kabul etti
Köylülerin sık sık direnişe geçmesi konusunda da konuşan Başkan Keleş, 'iletişimsizlik' olduğunu kabul etti.
 
"Siyaset üstü bir konu! Hep birlikte aşılmalı"
Tesisi istemeyen Esentepe, Esençam ve Hasanlar köylüleri ile doğru iletişim kurulması halinde belki de böyle bir krizin yaşanmayacağına işaret eden Başkan Keleş, Düzce'deki çöp sorununun siyaset üstü bir konu olduğunu vurguladı ve hep birlikte aşılması gerektiğini söyledi.

Yeni tesisten haber yok, vahşi depolamaya devam!
Öte yandan Düzce'ye sıfırdan aynı zamanda enerji üretimi de yapacak bir tesis kurulması ile ilgili çalışmalar konusunda henüz ilgili kesimlerden gelen net bir açıklama yok. Çöp işleme, enerji ve gübre üretim fabrikası olarak hizmet vereceği açıklanan proje için son olarak yer tespiti çalışmalarının devam ettiği bildirilmişti. Düzce genelinden her gün 400 ton civarında çıkan çöp  Melen kenarı başta olmak üzere belli noktalarda belediyeler tarafından vahşi olarak depolanırken, sil baştan yapılacak tesisin kuruluşunun en az 2 yılı bulacağı düşünüldüğünde çöp sorunu daha uzun süre konuşulmaya devam edilecek gibi görünüyor.