Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Öncü Medya Grubu’na nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal tarafından ağırlanan Başkan Çam, çalışanlarla tek tek tokalaşarak çalışmalarında başarılar diledi. Sohbetin sonunda Öncü mikrofonuna değerlendirmelerde bulunan Başkan Çam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektup, çok eleştiri alan Yığılca yolu ve çimento fabrikası ile Hasanlar Barajı’ndaki kuraklık tehdidi konularında önemli açıklamalarda bulundu.

“Halkımızın istek ve taleplerini kaleme aldık”
İlk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektubun içeriği hakkında bilgiler veren Çam, şöyle konuştu:
“Sayın Cumhurbaşkanımıza yazdığım mektupta ilçemizin sorunları, sıkıntıları, halkımızın istek ve taleplerini kaleme aldık. 2011 yılında ilçemize başbakan olarak gelen Sayın Cumhurbaşkanımız ilçemizin en büyük problemi ve kanayan yarası olan Yığılca yolunu bizzat görmüştü. Halkımızın şuan hala devam eden sitemi yol sıkıntısı. Biz de halkımızın isteklerini Cumhurbaşkanımıza ilettik. AK Parti ile olan ittifakımız mezara kadar devam edeceğiz. Mektubu göndereli 15 gün oldu. Cevabının gelmesini bekliyorum.”

“Yığılca yolunun 1-2 yıl içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz”
Uzun yıllardır yapımı tamamlanamayan Yığılca yolundaki son durumu aktaran Belediye Başkanı Rasim Çam, şöyle konuştu:
“Arazi şartlarının sıkıntılı olmasından dolayı çalışmalar çok geç ilerliyor. Yığılca’nın tamamında 33 km yolun tamamlanmasını bekliyorum. Sayın Ümit yılmaz beni aradı, Yığılca yolunun akıbetini sordu. Yüklenici firma yetkilileri ile yapmış olduğumuz konuşmada kurumun 10 milyon gibi bir teminat alması gerekirken bunun 30 milyona kadar çıktığını söylediler. Bu yüzden çalışmaların çok yavaş ilerlediğini dile getirdiler. MHP Düzce Milletvekilimiz Ümit Yılmaz ödenek çıkardı. Viyadükler, köprüler ve geçişler var. Bunlar problemli. 1-2 yıl içerisinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Yığılca-Alaplı arası devam eden yol çalışması mevcut.”

“Yığılca’da ekonomiyi tırlar ayakta tutuyor”
Yığılca’nın ekonomisi hakkında bilgiler veren Çam, “Yığılca’da ekonomiyi maden ocaklarına ve demir çeliğe çalışan tırlar ayakta tutuyor. Yığılca’nın fındık ve orman gelirinden başka geliri yok. Çimento fabrikası ile birlikte maden ocaklarının belli bir istihdam sağlayacağını tahmin ediyorum.” dedi.

Çimento fabrikası ilkbaharda faaliyete geçiyor
Yığılca’da yapımı tamamlanan çimento fabrikasının artık üretim aşamasına geldiğini açıklayan Başkan Çam, şunları kaydetti:
“Çimento fabrikasında çalışmalar devam ediyor. İlkbahar aylarında üretime start vereceklerini zannediyorum. Günlük 10 bin ton kapasiteye sahip. Akçakoca-Alaplı arası bir liman sağlanıp Asya veya Avrupa’ya nereye gidecekse gönderimini sağlayacaklar. Bu da günlük 400 tır şehir merkezimizden geçecek demektir. Bizim şehir merkezimin yolu beli bunu kaldırabilecek kapasiteye sahip bir yol değil. Batı çevre yolu ve kuzey çevre yolu diye yaptığımız projeler var bu projelerin iki yıl sonra değerlendirileceği söylendi.”

Fabrika yetkilileri: Tek bir toz zerresi yayılmayacak
Yığılca’da önemli bir geçim kaynağına dönüşen arıcılık ve doğal hayatın çimento fabrikasından olumsuz etkileneceği yönündeki endişelerin hatırlatılması üzerine ise Başkan Çam, şu yorumda bulundu:“Üniversitenin yetkilileri ve öğretim görevlileri ile görüşüyoruz. Yığılca arısı Türkiye’de kendini tanıttı. Dünyaya da arısı ve balını tanıtılacaktır. Yığılca’mıza bir de arıcılık konusunda meslek yüksekokulu açıldı. Fabrika yetkilileri yakın zamanda misafirimiz olup çayımızı içti ve etrafa tek bir toz zerresinin dahi yayılmayacağını dile getirdi. Çimento fabrikası 200 milyon dolarlık bir yatırım yapılıyor. Devlet tarından gereken bütün izinler alınmış, yaklaşık dört yıldır çalışmalarına hızla devam ediyorlar.

“Yaklaşık 5-6 aydır yağış göremedik”
Son olarak Yığılca sınırlarındaki Hasanlar Barajı’nda suların çekilmesi ile ilgili de konuşan Belediye Başkanı Rasim Çam, şu ifadeleri kullandı:
“Bölgemizde bu sene kuraklık mevcut. Mart ve nisan aylarında çok yoğun yağışlar olurdu. Yaklaşık 5-6 aydır yağış göremedik. Sadece Düzce’de değil bütün Türkiye’de genel anlamda bir kuraklık mevcut zaten. Rabbim inşallah böyle kötü günler yaşamayı nasip etmesin. Sel felaketinde biz de maddi yaralar aldık. Sağ olsun bu konu hakkında ödeneğimiz yapılacak.”  
Öte yandan ölümlü ve yaralanmalı çok sayıda yaşanan kaza nedeniyle Yığılcalılar’ın kavuşmayı dört gözle beklediği Yığılca-Düzce karayolu bittiğinde Yığılca-Düzce arası 15-20 dakikaya düşecek.
HABER:C.ÜSTÜNER