Düzce Belediyesi’nin kentteki pazaryeri sıkıntılarına son vermek için YİMPAŞ AVM olarak bilinen Sarar giyim sanayiye ait binayı 10 yıllığına 24 milyon lira bedelle kiralamasının ardından hiçbir somut gelişmenin yaşanmadığı katlı pazaryeri projesi hakkında Düzce Pazarcılar Odası Başkanı İbrahim Güney, Öncü Haber’e konuştu.

200 bin lira kira ödenen binaya pazarcı esnafının ne zaman geçiş yapacağıyla ilgili açıklamalarda bulunan Güney, AVM girişindeki marketler zincirinin şubesiyle 15 bin lira kira bedeli karşılığında sağlanan anlaşma olduğu sürece oraya gitmeyeceklerini belirtti. Güney duruma, “Biz pazaryerinin altında bir market ve içinde pazarcı esnafından farklı esnaf istemiyoruz. Onlar varsa biz yokuz. Zaten istesek de geçemeyiz. Esnaf kira mı ödeyecek, evine para mı götürecek?” diyerek sert bir çıkış yaptı.

Mevcut pazaryerlerinde yıllardır süre gelen sıkıntılarını hatırlatan Güney, Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in ‘AVM’yi pazaryeri yapsak nasıl olur?’ teklifine ‘değerlendirelim’ yanıtını verdiklerini söyledi.

Marketin devam edeceği ortaya çıktı
Belediyeyle ilk görüşmenin olumlu geçtiğini kaydeden Güney,  daha sonra AVM’deki marketin işletmesinin devam edeceğini öğrendiklerini aktararak “Aşağıda market olduğu zaman pazarcı esnafı nereye tezgah açacak? İkinci kata çıkacağı söyleniyor. Oraya ne pazarcı esnafı ne de vatandaş çıkamaz. Orası deprem görmüş bir bina pazarcının tonaj ağırlığını kaldırabilecek mi? Vatandaş aldığı sebzeyi taşıyabilecek mi?” dedi.

İşletmenin kiralık olmasına karşıyım
İşletmenin kiralık olmasına karşı olduklarını dile getiren Başkan Güney, “Biz belediyemizle muhatap olmak isteriz. Sonuçta kurumlar baki yöneticiler geçici. O devam etmeyebilir, biz devam etmeyebiliriz. Biz bunun sıkıntılarını her belediye başkanı geldiğinde çektik. Esnaf her zaman mağdur oldu.” dedi.

10 senelik bir sözleşme yapılmasını istiyorum
Her esnafa yeni yer için kanuna uygun olarak 10 senelik bir sözleşme yapılması yönündeki beklentilerini paylaşan Güney, “Her görev değişiminde biz bunun sıkıntısını çekmeyelim. Esnaf tekrar tekrar yatırım yapmasın. Kiralık olan bir yere biz bunu yapamayız. İlerde mal sahibi bunu burada istemeyebilir. İlerde farklı sorunlarla karşılaşmak istemiyoruz.” diyerek nedenlerini sıraladı.
 
Fikrimizin alınmasını istiyorum
Fikrilerine başvurulmalarını ve mantıklı bir proje istedikleri ifade eden Güney,Bu şekilde olmayacaksa mevcut yerimizi iyileştirelim. A ve B bloklarının olduğu bölge tarumar olmuş ve en köklü esnaflarımız burada belediyeyle icralık olmuş durumda. Bunların borcunun silinmesini istiyoruz. Burada ticaret yapılacak durum yok.” ifadelerini kullandı.

Belediyeyle mahkemelik olmak istemiyoruz
‘Bizim niyetimiz üzüm yemek bağcıyı dövmek değil’ diyen Güney, Biz belediyeyle mahkemelik olmak istemiyoruz. Bu sorun çözülmezse belediyeyle davalık olmak zorunda kalacağız.” Şeklinde konuştu.

Belediyenin kendine bakması gerekiyor
Odaya bağlı esnaflarının diğer belediyelere “bir kuruş borcu varsa, sıkıntılıysak sorun bizde ama biz sadece Düzce Belediyesi’yle böyleyiz.” Düzce Belediyesinin kendine bakmasını ve öz eleştiri yapması gerektiğini bildirdi.

Pazarcı esnafı 200 bin TL’yi nasıl ödeyecek
Belediyede tarafından muhatap alınmadıklarını aktararak açıklamalarını sürdüren Güney, bina için ödenecek 200 bin lirayla ilgili şunları söyledi:
“O AVM’de bir işletme olması mantıklı değil. 200 bin TL’lik bir mülkün kirasından bahsederken mülkün en can alıcı yerinin markete 15 bin TL’ye kiraya verilmesi ne kadar uygun anlamış değilim. En güzel yeri market alacak, geri kalan meblağı pazarcı esnafı nasıl ödeyecek? Yapılacak işletmenin içerisine biz eczane ve benzeri işletmelerin olmasını istemiyoruz. Bizimle alakalı bir yerde bunların olması bir pazaryerine uygun değil, etik de değil.”

Devletin tahsis ettiği bir yere işgaliye bedeli ödemek istiyoruz
Devletin tahsis ettiği bir alana işgaliye bedeli ödemek istediklerini ve yüksek meblağlar ödeyecek bir pozisyonlarının olmadığını vurgulayan Güney şöyle devam etti:

“Biz orada AVM tarzı kiracı olmak istemiyoruz. Biz işgaliye ödeyeceğiz. Kira bedeli beni ilgilendirmiyor. Biz ufak ve basit usulle çalışıyoruz. Biz mülkün belediyenin kendisine ait olmasını istiyoruz. Uzun soluklu ve devletin verdiği destekle 10 yıllık sözleşme yapmak istiyoruz. Bu şartlar bize uymaz. Bizim bunu ödemeye gücümüz yok.”

En büyük eksikliğimiz diyalog
En azından mevcut yeri rehabilite etmekten yana olduklarını söyleyen Güney, “Belediye bu işi yapamıyorsa resmi bir protokolle belediye denetimli olarak biz buranın işletmesini yapabiliriz. Biz Düzce Pazarcılar Odası olarak bunun işletmesini alabiliriz. Belediye de bu külfetten kurtulur. Bu şekilde biz yardımcı olabiliriz ama diyalog ortamı olursa. Bizim en büyük eksikliğimiz diyalog ortamı.” diyerek sözlerini tamamladı.