Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle Düzce’deki yerel basın mensupları ve ulusal basın temsilcileri ile düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Kahvaltı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Özlü, Yığılca yolu Hecinler Bölgesi’ne son teknoloji ile kurulacak olan geri dönüşüm özellikli fabrikanın bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını ve bundan sonra Düzce’de çöp sorunu adına hiçbir tartışmanın yaşanmayacağını belirtti.

“Tesise giren çöp elektrik ve gübre olarak değerlendirilecek”

Tesise giren çöpün elektrik ve gübre olarak değerlendirileceğini, doğaya ve çevreye hiçbir zararın verilmeyeceğini belirten Özlü, “Çöpler ayrıştırma istasyonuna girecek. Çöp önce organik ve inorganik kısım olmak üzere ikiye ayrılacak. Organik kısımları fermantasyon tanklarında elektrik üretmek üzere değerlendirilecek. Kalan kısımlar ise gübre olarak değerlendirilecek. İnorganik kısımlarda ikiye ayrılıyor. Bunlardan bir kısmı yanmayan, kokmayan, bulaşmayan kesimler. Bunları Belediyemiz değerlendirecek. Çünkü içinde kül var, toprak var, taş var. Bunları değerlendireceğiz. Plastik kısımları ise bir çimento fabrikasında yakmak üzere değerlendireceğiz. Bizim kurduğumuz tesiste çöp olarak giren elektrik, gübre olarak çıkacaktır. Yani sıfır atık dediğimiz şeyi biz gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Tesis fabrika gibi kurulacak ve son teknoloji ile donatılacak”

Kurulacak tesisin fabrika olacağına dikkat çeken ve son teknoloji ile kurulacağını ifade eden Özlü, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Bu tesis bir fabrika olacağı için bunun üzerine güneş panelleri de koyuyoruz. Bu kararımızı yeni aldık. Aynı zamanda güneşten elektrik enerjisi üreten bir tesisimiz olacak. Bu Düzce’de bir ilktir. Hem çöp ayrıştıran, işleyen ve elektrik üreten bir tesis. Türkiye’de bir ilktir. Örnek bir tesistir. Bu tesis 2020 yılında yani bu sene bitecektir.”

“Mevcut su altyapımız çok eski”

Düzce’de su problemi ile ilgili yaşanan soruyu cevaplayan Başkan Özlü, bu problemin çözümü için 2 aşamalı projenin hayata geçirileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Düzce’nin içme suyu sorunun olduğunu ben başından beri biliyorum. Gerçekten Düzce’de içme suyu problemi var. Çünkü 35 yıldır, 40 yıldır Düzce’nin içme suyu ile ilgili bir çalışma yapılmamış. Hem su kaynağının büyütülmesi hem de su dağıtım şebekesinin yenilenmesi konusunda maalesef bir şey yapamamışız. Bugün geldiğimiz noktada mevcut kaynak özellikle yaz aylarında yetersizleşiyor. Mevcut şebekemiz çok eski. Biz 100 litre su basıyoruz Beyköy’de ki tesisimizden, musluktan akan su 50 Litre. Yani 50 Litre yolda kayboluyor. Bunun içinde İller Bankası Genel Müdürü’ne gittim. Bir Dünya Bankası Kredisi var, yaklaşık 500 milyon Euro, biz buradan bir pay almak istiyoruz. Bu pay, ilk 5 yıl ödemesiz, 30 yıl geri ödemeli. Biz bu krediye müracaat ettik ve Genel Müdürümüz ile de görüştük. Düzce’de daha ucuz su içirmek için, en temiz su kaynaklarından su temin etmeye çalışıyoruz. Çünkü çoğu su kaynağından su alınabilir ama bunun artıma maliyeti yüksek çıkar. Bu nedenle bizlerde en temiz su kaynaklarından su temin edecek şekilde iki kademeli bir çalışma yürütüyoruz. DSİ bu çalışmaya 100 Milyon TL kaynak ayıracak. İnşallah DSİ’nin yatırım programına bunu bu sene içinde sokacağız. DSİ Genel Müdürümüz proje bedelini peşin ödedi ve şu anda proje çalışması yapılıyor.”

“Su projesi bizim mega projemiz olacak”

“Depodan şebekeye olan kısmın yenilenmesi için İller Bankası kaynaklarından yararlanacağız” diyen Özlü, Projeyi Düzce Belediyesi’nin Mega Projesi olarak değerlendirerek, şu ifadelere yer verdi:

“İller Bankası’ndan kredi kullanacağız. Bakın arkadaşlar, biz kayba uğrayan suyun önüne geçebilirsek, bu kayba uğrayan suyun gelirleri ile biz İller Bankası’na yapacağımız borçlanmanın bedelini öderiz. Sadece kayıp, kaçak suyu değerlendirerek. Dolayısıyla İçme Suyu Projesi bizim mega projemiz Düzce Belediyesi olarak. İçme Suyu Altyapısını kaynaktan arıtmaya, arıtmadan depo ve şebekeye kadar yenileyeceğiz. Yenilemek zorundayız; çünkü çok eski.”

“Düzce’nin su altyapısını baştan sona yenileyeceğiz”

Düzce’nin su altyapısının tamamen yeniden yenileneceğini ve Düzce halkının daha sağlıklı su içeceğini sözlerine ekleyen Özlü, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Mesela biz suyu Beyköy Beldesi’nde bulunan Uğur Suyundan alıyoruz. Beyköy yüksekte olduğu için, Düzce Ovasına su basıncı az geliyor. Bu yüzden yüksek katlı binalarda su problemi yaşıyoruz. Biz borulara basınç bassak, borular patlıyor. Bu nedenle bizim önceliklerimiz arasında, Düzce’nin su problemini çözmek var. Bunun için bir yıl içinde su altyapısını tamamlamayı planlıyoruz. Bizim bu konuda yapmamız gereken tek şey, Düzce’nin su şebekesinin tamamını yenilemek olacak. Şu anda bununla ilgili projeler yapılıyor. Ondan sonra ihalesi ve su kaynağından alınarak arıtma tesisine, oradan depoya aktarılması 12 ay sürmesi hesaplandı.”