Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar Her yıl Aralık Ayında gerçekleştirilen “Rektör-Belediye Başkanı-Öğrenci” buluşmasının ikincisini bugün gerçekleştirdi.

Öğrencilerin sorun istek ve taleplerine cevap bulması için düzenlenen etkinlikte Başkan Ay ve Rektör Çakar öğrencilerin sorduğu soruları samimiyetler yanıtladı. Düzce Belediyesi birim müdürlerinin de katıldığı söyleşi programında öğrenciler, alt-üst yapı, ulaşım sistemi ve üniversite çevresinin gelişimi hakkında yönelttikleri soruların cevaplarını en yetkili mercilerden aldı.
 
Buluşma öncesinde, öğrencilerin sorularını açık yüreklilikle cevaplayan bir belediye başkanı olduğu için Başkan Ay’a teşekkür eden Rektör Çakar, “Bu, her belediye başkanının yapamayacağız bir açıklık” dedi.

Rektör Çakar, üniversitenin 2018 yılı gelişimini anlattı
2018 yılı içerisinde yapılan faaliyetlere ilişkin de bilgilendirmelerde bulunan Rektör Çakar, öğrenci sayısının arttığına dikkat çekerek 2018 yılında yapılan çalışmaları şöyle aktardı:

“14 fakülte, 10 meslek yüksekokulu, 2 yüksek okul, 4 enstitüde yaklaşık 33 bini aşkın öğrencimiz var. Geçmişte sorunlu olan öğrenci bilgi sistemimizi bilgi işlem daire başkanlığımızın liderliğinde tamamladık. Şu anda üniversitemize ait bir öğrenci bilgi sistemimiz var. Sorun ve aksaklıkları ilettiğinizde çözmeye çalışıyoruz. Engelli öğrenci birimimiz var. Engelli öğrencilerimize için elimizden geleni yapıyoruz. Yabancı öğrencilerimiz var. 29 ülkeden 600’e yakın öğrencimiz var. YÖK burslu öğrencilerimizin tamamı Ruandalı öğrencilerimizden oluşuyor. Kampüsümüze renk getirdiler. E-devler üzerinden transkript ve öğrenci belgesi alma işlemlerini de tamamlamak üzereyiz. Kampüse girişlerimizde yemekhanede yaşadığınız sorunları ortadan kaldırmak için kart sistemi için çalıştık ama artık bize ait bir yazılımımız var. Dükart. Hem mobilden hem de internet sitesinden para yatırabilirsiniz. Çok yaygınlaştırmayı başaramadık ama bir mobil uygulamamız var.  O sistemden çok daha rahat şekilde her bilgiye ulaşabilirsiniz. Bunu etkinleştirmek için önerilerinize ihtiyaç duyuyoruz. Çok farklı alanlarda ücretsiz kurslar gerçekleştirdik. 3 bine yakın öğrencimiz bu kurslardan faydalandılar. Ring seferlerimiz devam ediyor. Açık büfemiz devam ediyor. Bana twit atıyorlar çok memnun oluyorum. Açık kapı uygulamamız devam ediyor. Dükkan mağazamızı hizmete açtık. Dübutiği hizmete açtık. Çok sayıda kısmi zamanlı öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz çeşitli birimlerimizde çalışıyorlar. Başarılı öğrencilerimizle buluşuyoruz. Akçakoca Siyasal Bilimler Fakültemizi açtık. Teknoloji fakültemizi amfi düzenine geçirdik. Halı saha, fitness salonlarımızı ve tenis kortlarımızı faaliyete açtık. Bağlantı yolarlarımızı tamamladık büyük ölçüde asfaltladık. Yeni giriş kapımızı açtık. Yeni yemekhanemizi sizler için hizmete açtık. Kütüphane binamızın yapımına başlandı. Önümüzdeki yıllarda tamamlanacak. Spor bilimleri fakültesi inşaatımız kampüs bağlantı girişinde yapılmaya başlandı. Kampüsümüzün ortasına botanik bahçe yapımına başladık önümüzdeki yıl tamamlanacak. Temiz kampüs uygulamamız var. Sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Biz o uygulamayı sizin arkanızı toplamak için yapıyoruz. Lütfen arkanızı toplamak zorunda bırakmayın. Aramıza katılmayacaksanız da çevrenizi kirletmeyin.”

Ardından, Başkan Ay ve Rektör Çakar öğrencilerin sorun ve taleplerini aldı.

Kaldırım ve çamurlu sudan dert yandı; Rektör Çakar’a da “Hangisi daha acil” diye sordu!

Başkan Ay’a ve Rektör Çakar’a iki ayrı soru soran İşletme Fakültesi öğrencisi Mehmet Can, şunları kaydetti:

“Konuralp tarafından yürüyerek gidip gelen öğrencilerimiz kış aylarında çok sıkıntı çekiyor. İnşaat bölgesinde çalışmalar devam ediyor. Kaldırımlar yapılmaya başlandı ancak bir noktaya kadar. Arkadaşlara sorduğumda o noktadan sonra devam etmeyeceği söylendi. Sürekli kamyonlar geçeceği için çok zorluk yaşıyoruz. Hafta sonu sular kireçli ve çamurlu akıyor. Beyaz Masa, yağmur suyunun karıştığını söyledi. Sayın rektörüme de, işletme fakültesine derslik mi yoksa botanik bahçe mi daha acil, onu sormak istiyorum?”

Başkan Ay ise öğrenciye, kaldırım ve asfalt çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Suların kireçli ve çamurlu akmasını ise Başkan Ay, geçtiğimiz yıl kar yağmaması nedeniyle suların az olmasına bağladı.

“Bizlere sorulsa ne yapmak istediğimiz tabi ki önceliği olan işleri yapmak isteriz”
Rektör Çakar, öğrencinin sorusu üzerine şu yanıtı verdi:

“Devlette eğitim fasılasında bir sıra var. Devletin öngördüğü parayı biz almasak başka bir üniversiteye gidecek. Zamanında aynı eleştiriyi spor fasılası için aldık. Bir tercih yapma imkanımız yok. Olsaydı işlerin aciliyet sırasına göre önceliklendirirdik. Ama yatırımlar fasıla fasıla gittiği için botanik bahçe ya da altyapı yapmasak başka üniversite yapacak. Sizlerin o hakkınızı elinizden almak istemedim. Bizlere sorulsa ne yapmak istediğimiz tabi ki önceliği olan işleri yapmak isteriz.”

Öğrenci Eksikleri sıraladı
Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Feyza Erten Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay’a yaşadıkları sıkıntıları aktararak, şu taleplerde bulundu:

“Otogardan Konuralp’e servis yok. Çok sıkıntı yaşıyoruz elimizde bavullarla. Bunun dışında engelli arkadaşlarımdan duyduğum, görme engelli arkadaşlarımız için üniversite araçlarında durak isimleri seslendirilse ve ekranlarda durak isimlerinin yazmasını talep ediyorum.”

“Çalıştığım saatlerin intörnlükten sayılmasını talep ediyorum”
Hemşirelik son sınıf öğrencisi Nilüfer Uğur ise hem bir anne, hem bir çalışan hem de öğrenci olarak yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi:

“Staj ve intörnlük döneminde çok zorlanıyor çalışan arkadaşlar olarak. 4 aylık bir bebeğim de var çok zorlu okuyorum. Staj dönemi beni çok zorluyor. Bebeğim küçük, işe de gidiyorum. Ne yapabiliriz? Ben mümkünse aktif olarak zaten hemşirelik yapıyorum ama çalıştığım saatlerin intörnlükten sayılmasını talep ediyorum.”

Aliya İzzet Bagoviç Erkek Öğrenci Yurdunda kalan bir başka öğrenci ise, ulaşım açısından yaşadıkları sorunları Başkan Ay’a ileterek, çözüm istedi.

Haber: Ö.YILMAZ