2B arazileri ile ilgili merakla beklenen tarih belli oldu. 2B arazilerinin hak sahiplerine satışı veya iadesi işlemlerine 13 Şubat 2013 tarihinde başlanacak. Söz konusu kanun kapsamında yaklaşık 500 bin kişinin başvuru yaptığını kaydedilirken, hak sahibi vatandaşların, taşınmazların rayiç bedellerini www.milliemlak.gov.tr adresinden öğrenebileceği bildirildi. 2B arazilerinden elde edilecek gelirlerin yüzde 3'ü tarihi eserlerin onarımı, yüzde 15,2'si afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi, geri kalanı ise bütçe imkanları dahilinde yeni orman alanlarının oluşturulması amacıyla kullanılacak.
Başvuru için son 18 gün
2B arazilerinin satışı için hak sahipleri 28 Şubat 2013 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek.
Taşınmazların satış bedeli, 3 ay içinde peşin veya taksitle ödenebilecek. Satış bedelinin itiraz veya dava konusu edilmesi halinde doğrudan satın alma hakkı düşecek.
Rayiç bedeli 100 lira olan taşınmaz için peşin ödemede 56 lira, yarısını peşin ödemede 63 lira, taksitli ödemede 70 lira tahsil edilecek. 400 metrekareye kadar olan taşınmazlar için de 100 liranın 50 lirası alınacak.
Satış bedeli belediye ve mücavir alan sınırları içindeki taşınmazlar için 3 yılda 6 eşit taksitle, dışındaki taşınmazlar için ise 4 yılda 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecek.
İpotek tesis edilmesi veya banka teminat mektubu alınması halinde taşınmaz tapuda devredilebilecek. Devredilen taşınmazların üçüncü kişilere satılması halinde, borcun kalan tutarından alıcılar sorumlu olacak.