Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Meclis Üyeleri ve Ulusal Fındık Konseyi Araştırma Danışma Kurulu Başkanı Ordu Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz İhracatçı Birliği ve Ziraat Mühendisleri Odası Temsilicisi Ziraat Mühendisi Musa İşler, Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Temel Kota'nın katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında bölgede yaşanan fındık üretimi ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri gündeme getirildi.

Yapılan açıklamada konuşan Prof.Dr. Turan Karadeniz, araştırmalara göre Sakarya, İzmit, Kocaeli, Zonguldak ve Artvin bölgelerinde geçen yılın altında bir rekolte beklendiğini söyledi. Prof. Dr. Karadeniz, " 20.Haziran.2009 tarihinden itibaren çotanak sayımı yapılarak Türkiye rekoltesinin tespit edilecektir. Bu bölgede ciddi anlamda süren sorunlar vardır. Üç yıldır Karapürçek, Çilimli, Konuralp'te çekirge zararlısı artarak devam etmektedir. Tarım Bakanlığı önlemler alacaktır ama maalesef geç kalınmıştır"dedi.

Küresel ısınma dolayısıyla kuraklıktan dolayı uç kurumasının da yaşanacağının ortada olduğunu belirten Turan," Kocaeli ve Karacasu'da dalkıran zararlısı olduğunu gördük. Ciddi anlamda kayıp yaşanacaktır. Tarım Bakanlığı'nın önlem alması gereklidir. Dalkıran zararlısı bakımsız bahçelerde görülmekte olup, Akçakoca'nın belli bölümlerinde de bu sorun yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.Rakım arttıkça fındığın da arttığını ama düzenli bir verim ortaylamasından söz etmenin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Turan Karadeniz, " Arazilerde toplanan rakamların masa çalışmaları yapıldıktan sonra rekolte tahmini yapılacaktır ama batı bölgelerinde rekolte düşüşü gerçekleşecek." şeklinde konuştu.