Saadet Partisi Genel Merkezi tarafından alınan karar doğrultusunda gündem normale dönene kadar her hafta perşembe günü gerçekleştirilen haftalık olağan toplantısında konuşan Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol, 15 Temmuz darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyareti ve Türkiye’nin dış politika yaklaşımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“RUSYA ZİYARETİ ÇOK OLUMLU BİR ADIM”

“Biz Saadet Partisi olarak, en başından beri Türkiye’nin dış politika yaklaşımının topyekûn yepyeni bir anlayış ile ele alınması gerektiğine inanıyoruz.” diyerek açıklamalarına başlayan Saadet Partisi İl Başkanı Mertol, şöyle devam etti: “İslam ülkeleri başta olmak üzere komşu ülkelerle ilişkilerin düşmanlık değil, karşılıklı menfaat ilişkileri üzerine göre yeniden inşa edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımızın gerçekleştirdiği Rusya ziyaretini ve Sayın Putin ile görüşmesini çok önemli ve çok olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.”

“BATI İÇİN ASIL OLAN SADECE VE SADECE KENDİ MENFAATLERİDİR”

Rusya ziyaretini bir fırsat olarak gören Mertol, ABD başta olmak üzere Batı için asıl olanın demokrasi, insan hakları ve özgürlük değil sadece kendi menfaatleri olduğunu ve menfaatleri gerektiriyorsa destek vermekten çekinmediklerini savundu.

Mertol, “Özellikle ABD, Avrupa Birliği ve Nato gibi sözde müttefiklerimizin darbe gecesi ve sonrasında takındıkları tutum, Rusya ziyaretini daha da anlamlı hale getirmiştir. Çünkü bir kez daha görülmüştür ki, batı için asıl olan demokrasi, insan hakları ve özgürlükler değil sadece ve sadece kendi menfaatleridir. Eğer menfaatleri gerektiriyorsa darbeye destek vermekten asla çekinmezler. Bu gerçekler ışığında, 15 Temmuz tarihi, dost ve müttefik tanımının yeniden gözden geçirilmesi ve dış politikada D-8 oluşumu, Şangay 5’lisi gibi alternatif dengelerin geliştirilmesi için yeni bir başlangıç olmalıdır.”

“HER TÜRLÜ İTTİFAKLA TEMAS HALİNDE OLUNMALI”

İslam aleminin küresel güçlerin oyuncağı olmaya mecbur olmadığının altını çizen Mertol, çatışmanın değil diyalogların hakim olduğu bir başlangıç için Türkiye'nin her türlü ittifakla temas halinde olması gerektiğini söyledi. Mertol, Türkiye'nin yıllardır hem içeride hem de dışarıda atılan yanlış adımlar nedeniyle savrulmalar yaşandığını belirterek, bölgesel barış için her türlü görüşme ve müzakerenin esas alınmasını gerektiğini ifade etti.

Mertol, Türkiye’nin kalıcı çözümün adresini İran, Mısır, ve Suudi Arabistan’ın öncülüğünde olması gerektiğini dile getirdi.

“ERBAKAN KİMSEDEN MEDET UMMADI”

15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ardından televizyonlardaki programlara konuk olan isimler ile son olarak Cumhurbaşkanı’nın “Bir tek Erbakan bunlara karşı mesafeli durdu” sözünü dillendirdiğini hatırlatan Mertol, “Bunları anlamak için illa Türkiye’nin bu hale gelmesi mi gerekiyordu?” diye konuştu ve ekledi: “Yine de iş işten geçmiş değil. Bu millette kor gibi iman var. Bunu 15 Temmuz gecesi bütün dünyaya gösterdi. Erbakan kimseden medet ummadı. Milli kalkınmanın mücadelesini verdi. Erbakan’ın sözlerine kulak verilmeli. Avrupa Birliği’nin, NATO’nun, Amerika’nın, Rusya’nın değil, Erbakan’ın sözüne kulak verin. Çünkü Erbakan bu topraklarda sadece FETÖ yapılanmasına değil, Türkiye’de NATO yapılanmasına da hayatı boyunca karşı çıktı. Amerika’ ya da Avrupa’ya da, Rusya’ya da mesafeli durdu. Kimseden medet ummadı. Hayatı boyunca, yerli ve milli kalkınmanın mücadelesini verdi.”

Mertol, son olarak iktidara şöyle seslendi: “Bu yüzden iktidara diyoruz ki, sözde değil özde Erbakan’ı anladığınız gün biz bütün gücümüzle sizin yanındayız.”

Haber; C. ÜSTÜNER