İSKİ'nin yaptığı uygulamaları değerlendiren Çevre ve Orman İl Müdürü Oğuz Bayazıt, uygulamaların yanlış olduğunu ve yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de bazen mevzuatla fiili uygulamanın arasında farlılıklar olduğunu, bu durumun da böyle olduğunu ifade eden Bayazıt, . Düzce'nin havza koruma alanı ilan edilmesinden sonra mevzuat değişikliklerinin çok fazla olduğunu belirterek , Düzce'nin de çalışmalarını bu mevzuatlara göre yaptığını vurguladı. Düzce'nin içme suyu havzasında olduğunun farkında olduklarını fakat bunun yanında teşvik kapsamı içinde olduğunu da hatırlatan Bayazıt, sanayi, kentleşme ve tarımda kendini kanıtlamış ve belirli bir düzen içine girmiş bir ilin bu kadar zor durumda bırakılmasının yanlış olduğunu vurguladı


Bayazıt hukuki açıdan kazanılmış haklarının olduğunu, İSKİ'nin havzayı koruma ve kontrol hakkının olduğunu fakat cezai yaptırım yapamayacağını belirterek Suyun kirletilmemesi için Düzce'nin de çabaladığını ve İSKİ'nin yaptığı uyarıların abartılı olduğunu belirtti.
Tartışmaları bitirecek üç yolun olduğunu fakat bu yolların maliyetli olduğunu söyleyen Bayazıt, çıkar yollarının ileri arıtmaya geçilmesi, devir daim ve suyun havza dışına taşınması şeklinde olduğunu ifade etti. Devir daim ve suyu taşımanın her fabrikaya uygulanamayacağını belirten Bayazıt, ileri aşamaya geçişin en uygun yollardan biri olduğunu da sözlerine ekledi.