Ve beklenen zam yapıldı. Artık tekli ekmek 100 gramlık bir artışla 350 gram olarak 1.5 TL'den satışa sunuluyor. 700 gram ekmek 3 TL, köy ile tost ekmeği 4 TL ve büyük ekmek ise 6 TL'den raflarda alıcısını bekliyor. Uzun süredir gündemde olan ve bugün kamuoyuna önceden bir açıklama yapılmaksızın uygulamaya konulan zam kararını hem Düzceliler'e hem de fırıncılara sorduk. Fırıncılar ekmeğe 3 yıldır zam yapılmaması ve artan maliyetlerin zammı kaçınılmaz kıldığı üzerinde dururken, Kurban Bayramı'na günler kala sürpriz bir şekilde ekmeğe zam geldiğini öğrenen vatandaşlardan kimisi duruma tepki gösterdi, kimisi ise “Fırıncılar da haklı!” dedi.

Yapılan zam maliyetle paralel gelişti”

Zam kararının bu sabah uygulamaya sokulması fırıncıların yüzünü güldürdü. Fırıncı esnaflarından Fatih Ertuğrul Uzun, “Bir ekmekten 25 gramlık karımız var.” dedi.

Düzce’nin hatırı sayılır fırıncı esnaflarından Fatih Ertuğrul Uzun, ekmeğe gelen zam kararının 3 ay önce alındığını dolayısıyla una gelen zamlar ve işçilik maliyetiyle paralel geliştiğini belirterek şunları kaydetti: “3 ay önce alındı bu karar fakat oda tarafından sürekli frenleme yapıldı. Bunun sebebi de halkın tepkisi karşısında bir denge sağlamaktı. Karar dün yapılan toplantı sonrasında bugün yürürlüğe girdi. Eski gramajla 250 gramı 1 TL olan ekmek, bugün 350 gramı 1.5 TL oldu. Esasında fırıncı esnafı 100 gram artış yaptı. Orana vurduğumuzda 375 gramının 1.5 TL olması gerekiyor eski fiyat ve gramajla. Esasında bu bir zam değil fırıncını 25 gramlık bir kazanımı oldu sadece burada. Bunun artıları da oldu. Ekmeğin sarfiyatı ve kuruması açısından bir artısı da oldu. Küçük gramajlı ekmek çok çabuk kuruyabiliyordu. Ama şimdi iki alan bir alır ekmek sarfiyatı da azalır. Tüketici ona göre önlemini alır. Burada oda çok düzgün bir karar aldı ve fırıncılarda bunu uygulayacak. Halk bu bilgilendirmeyi alırsa, gramajında artış olduğunu ve bir haksızlık olmadığını dikkate alırsa zaten sorun olacağını zannetmiyorum. Benim düşüncelerim bu yönde. Halkın yararına olmuştur diye düşünüyorum bir fırıncı esnafı olarak.”

Zam gelmedikçe kaliteyi düşürenler oldu”

Fırıncı Uzun ayrıca halktan şu an tepki gelmediğini ama gelmesinin olası olduğunu ve halka durumu izah etmek gerektiğini belirterek bu zammın kaliteyi de rekabeti de sağlayacağını belirtti. Uzun sözlerine; “Zam gelmedikçe bazı fırıncıların kaliteyi düşürdü ama şu an daha düzgün daha kaliteli ve daha denetlenebilir ekmek sunumunun artacağını düşünüyorum. Ama vatandaş şunu bilsin bu zamlar hakkaniyet ölçüsünde yapıldı.” ekledi.

Zam gelmeli miydi, gelmemeli miydi?”

Fırıncılar durumdan memnunken; vatandaşların mecburi memnuniyeti gözlerden kaçmadı. Ekmeğe gelen zam vatandaşları da “Gelmeli miydi, gelmemeli miydi?” konusunda ikilemde bıraktı. Zam kararını ekibimiz aracılığıyla duyan Sezgin Kaplan, “1.5 TL de olsa 2 TL de olsa biz bunu alacağız” diye konuştu. Kaplan; “Her gün tükettiğimiz bir besin ürünü olduğu için almak mecburiyetindeyiz. Yüzde 50’lik zam biraz fazla olmuş ama gramajını arttırmaları iyi olmuş. Ekmekçilere de haksızlık etmeyelim. Senelerdir zam istiyorlar. Ama alamayan insanları da düşünmek lazım. 1.5 TL biraz fazla olmuş.” diye düşüncelerini belirtti.

Fırıncılara hak verenler de oldu

Uzunca bir zamandır ekmeğe zam gelmemesi vatandaş cephesinden bir nebze de olsa anlayışla karşılandı. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlardan Halil Arslan; “Baya zamandır ekmeğe zam gelmedi. Gramajı da arttı şimdi ama 100 grama karşılık yüzde 50 zam biraz fazla olmuş diyebilirim. Bu ekmeği yiyoruz, kaçarımız yok. Baya zamandır zam da gelmiyor zaten hakları diye düşünüyorum. Bugün bir paket sigaraya 9-10 TL para veriyorsak 0.50 kuruş çok da fazla değil.” dedi.

Ekmek zamlandı; fındığa da para vermiyorsunuz”

Ekibimizin vatandaşlarla olan röportajı sırasında bir vatandaş mikrofona uzanarak, hem zam hem de düşük fındık fiyatıyla ilgili sitemde bulundu. “Ekmek neden bu kadar zamlandı arkadaşım yahu? 1.5 TL olur mu bir ekmek? Bunu 1 TL’ye indirin” diyerek önce ekmeğe gelen zammı eleştirdi ve ardından şöyle konuştu: “Fındığa neden para vermiyorsunuz? Olmaz böyle. Fındığın en az 15 TL olması lazım” diye fındığın düşük fiyatlardan alınmasına da dokundurdu.

Kendimiz üretmiyoruz”

Bir vatandaş ise ekmeğe gelen zammı çok farklı bir konuyla bağdaştırdı. 70 yaşındaki Osman İnan, kimsenin buğdayı üretmediğini ve tarımla ilgilenmediğini belirterek, dışarıdan alınan ürünlerin zamlanmasını buna bağladı. İnan şunları söyledi: “Kendimiz ekmiyoruz. Hiçbir şey üretmiyoruz. Ben 70 yaşındayım. Bizim zamanımızda herkes buğday ekerdi, mısır ekerdi. Şimdi bir destekleme çıkarmışlar ama adam ekmiyor ki. Tabi ki dışardan alınan şeye zam yapılacak. Vatandaşın da kendisinin düşünmesi lazım ben neden ekmiyorum, üretmiyorum diye. Simit bile 1 TL, çay kahvelerde 1 TL ama dışarda kafelerde 3-4 TL millet bunu kendisi düşüp karar verecek.”

Düzce'de neden hala bir halk ekmek fırını yok?”
Öte yandan bayram üstü gelen zam, “Düzce'de neden hala bir halk ekmek fırını yok?” sorusunu tekrar tartışmaya açtı. Türkiye'nin bir çok şehrinde belediye bünyesinde hizmet veren halk ekmek fabrikaları ve fırınlarının ekmeği piyasanın altında fiyatlarla satışa sunduğu biliniyor. Yanı başımızdaki Bolu'da da olan halk ekmek fırını hizmetinin Düzce'de de ihtiyaç olduğunu belirten bazı vatandaşlar, Düzce Belediyesi'ne 'Şehre kazandırın' çağrısı yaptı.

Haber. Ö. YILMAZ