1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine geçildiğini hatırlatan Sağlık Bakanı Koca, “Alınan tedbirlerle sonuçlar arasındaki ilişkiyi yakından tecrübe ettik. Kurban Bayramı’nı mevcut şartlarda ruhunu en uygun şekilde yaşamanın yolunu biliyoruz. Kurban bayramı yardımlaşma ve dayanışması esas alan bir bayramdır. Kurban Bayramı’nı ruhuna uygun olan bayramı sosyal dayanışma içinde geçirmemizdir.” diyerek bunun bir anlamının da hastalığa karşı dayanışma içinde olmak olduğu nu vurguladı. Yapılan iyilikler artarken hastalık da kontrol altında tutulması gerektiğini söyleyen Koca, “Kurban Bayramı’nda risk alırsak ve kendimizi ve başkalarını korumazsak bu bize ağır bir vebal yükler.” sözleriyle işin ciddiyetine dikkat çekti. Bakan Koca, daha sonra merakla beklenen koronavirüse karşı alınan bayram tedbirlerini 3 grup halinde açıkladı.

BİRİNCİ GRUP ÖNLEMLER

1-Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerde yapılmalıdır.

2- Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır.

3- Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma yapılmamalıdır.

4- 65 yaş üstü ve kronik hastalar kurban kesim alanlarında bulunmamalıdır.

5- Kurbanlar belediyenin kesim yerlerinde kesilmelidir.

6- Kurban kesimi en az katılımla yapılmalıdır.

7- Maske, mesafe ve sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

İKİNCİ GRUP ÖNLEMLER

1- Abdest namazdan hemen öncesine bırakılmamalı evde alınmalıdır.

2- Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir, secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür.

3- Maske ve sosyal mesafe kuralı bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflarda yan yana gelen iki kişi aralarında mutlaka boşluk bırakmalı, saflar sıklaştırılmamalı, seyrek tutulmalıdır.

4- Vaaz ve namaz süreleri Diyanet İşleri Başkanlığımızın belirttiği üzere kısa tutulmalıdır.

5- Namaz sonunda cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır.

6- Bayram sonu gruplaşma meydana gelmemelidir.

ÜÇÜNCÜ GRUP ÖNLEMLER

1- 65 yaş üstü büyüklerimiz, kronik hastalığı olanlar lütfen bayram namazına gitmesin.

2- Mezar ziyaretleri arefe ve bayram sonrasında ertelenmelidir.

3- Makbul olan ziyaret yüz yüze değildir, mümkün olduğu kadar bayramlaşmalar telefonla yapılmalıdır. Yüz yüze gerçekleşecekse ziyaret süresi kısa tutulmalıdır.

4- Kurban yemekleri verilmemelidir.

5- Yoksullara et dağıtılacaksa çok dikkatli olunmalıdır.

6- Bayram günlerinde bir araya gelmek zaruri ise açık ortamlar tercih edilmelidir.

7- Eve ziyaretçi alınmışsa ev havalandırılmalıdır.

8- Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalıdır.

9- El öpmeyi, el öptürmeyi, tokalaşmayı, sarılıp öpüşmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz. Bu kuralı terk edersek karşılaştığımız sonuçlar tahmin edilebilir.

KURBAN BAYRAMI’NA YÖNELİK KISITLAMA GÜNDEME GELMEDİ

Kurban Bayramı'na yönelik kısıtlama gündeme getirilmesinin gündeme gelmediğini söyleyen Bakan Koca, “Kısıtla geçirdiğimiz Ramazan Bayramı konusunda bilgi vermek isterim. 10 gün sonraki sonuç günlük vaka sayılarında yüzde 15 azalma olmuştur. Aynı tarihlerde entübasyona giren günlük hasta sayısında yüzde 21, yoğun bakımda yüzde 19, hastaneye yatırılan hasta sayısında yüzde 8 düşüş gerçekleşmişti, vefatlar azalma göstermişti.” diyerek sokağa çıkma yasağının koronayla savaştaki etkisini dile getirdi. Kurban Bayramında kısıtlama olmamasıyla ilgili ise, “Şimdi maske mecburiyeti olmakla birlikte sonuç veren kısıtları koyacak olan sizlersiniz. Kurban Bayramı'nda işi öyle ciddiye alalım ki, bayram sonrasında gözümüz vaka tablosunda olmasın.” diyerek vatandaşları uyardı.