Düzce Ovası Sulama Birliği 2013 yılı 1. olağan meclis toplantısı D.S.İ lokal salonunda yapıldı. Muhtarların katıldığı toplantı oldukça hararetli geçti.

Gündemde yer alan 2013 Yılı Sulama Ücret Tarifelerinin Belirlenmesi ve Sulama Ücretlerinde Yapılacak Peşin İndirim Uygulaması maddelerinin görüşülmesi esnasında salonda sesler yükseldi. Muhtarlar yaz mevsiminin yaklaşmasıyla sulama kanalarının durumun ne olacağını konusunda Birlik Başkanı ile tartıştı.

Tartışmalı meclis toplantısında bazı muhtarlar salonu terk etti. Sulama ücretlerini yüksek bulan bazı muhtarlar da indirim yapılması hususunda ısrarcı oldu.



Birlik Başkanı Necmettin Kavak'ın su kanallarının takibe alındığını sulama ücretlerinin de bakanlık tarafından belirlendiğini ifade etmesi sonrasında gündem maddeleri onaylanarak toplantı sona erdi.

Tartışmalı toplantı sonrası tartışılan iki maddeyi birlik başkanı Necmettin Kavak'tan dinledik. Kavak, sulama ücretlerinin bakanlık oluru ile belirlendiğinin altını çizerek bu konuda elinden gelen bir şey olmadığını dile getirdi.

Hiç almasan memnun kalacaklar



Kavak, “orman ve su bakanlığı bugüne kadar birlik meclisi yönetimiyle su fiyat tarifeleri yapılıyordu. Ancak şimdi bakanlığımız bu yetkiyi bizden aldı. D.S.İ genel müdürlüğü almış olduğu kararı bakanlık onaylar ve sulama birliğine yasa ve kanun çerçevesine yollar. Ancak bunun üzerinde “fiyat artışı yapabilirsiniz ama düşüğünü yapamazsınız” şeklinde yazısı var. buradaki çiftçi temsilcileri bu konuya vakıf ama vakıf olmayan bazı köy muhtarları var. takdir bizden çıkmıştır. Keşke birliğimizin işleyişi ve maliyetini kurtarır durumda olsa biz düşük alırdık. Aslında çok da yüksek değil geçen yıl 22 TL, bu yıl 27 TL yapıyoruz. Ama maalesef çiftçilerimiz bu yönden sıkıntılı. Sulama ücreti hiç almasan memnun kalacaklar. Hizmeti vereceksin ama hiç almayacaksın şeklinde Düzce'de bu izlenim var. sulama birliği adına burada değiliz, çiftçi adına buradayız. Birliğimiz Yüzde 45 çalışırken bugün yüzde 60 çalışıyor. 800 km. kanalet ağı var Düzce'de. 11 kişilik personele bu işi götürmeye çalışıyorum.”diye konuştu.

Kanal ve kanaletlere sahip çıksınlar

Kanaletlerle ilgili olarak Kavak, sürekli denetim yaptıklarını ancak Düzce'deki her kanal ve kanaleti takip etmenin maliyet açısından da mümkün olmadığını dile getirdi. Kavak çiftçilere kanalletlerin bakımı hususunda çağrıda bulundu.



Kavak, “Sulama kanallarından Düzce Ovası Sulamam Birliği sorumlu. Bunların yaptırımı var. her türlü kırma, çalma, hırsızlık gibi zarar vermelerde kamu malına zarardan yargılanır. Biz 800 km. Kanalet ağının temizliğini yapmaya çalışıyoruz. Kanaletler 315 adet düşük ve kırık kanalet var. bunların her birinin başına gitmeye kalksanız 3 bin 600 litre yakıt yapar. Düzce'de çiftçilerimiz kanal ve kanaletlere sahip çıksın aksi takdirde tarım biter. 11 personelimizle sık sık işin başındayız.” diye konuştu.

Haber: S. KAŞKIR