87 GÜN GEÇTİKTEN SONRA...

17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, Düzce ikinci yıkımı yaşadı. 12 Kasım 1999... Bu kez depremin merkez üssü Düzce, saatler 18.57'yi gösterdiğinde, 7.2 şiddetindeki depremle sarsıldı ve yıkıldı. 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu. Düzce Depremi, Kaynaşlı'yı da yerle bir ederken, Bolu'nun da bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu. 12 Kasım depreminde Düzce, Akçakoca, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı ve Yığılca'da toplam 980 kişi hayatını kaybederken 2 bin 678 kişi de yaralandı.

DEPREMIN İZLERİ DURUYOR

Depremin üzerinden geçen 14 yıla karşın Düzce'de hala depremin izlerine rastlamak mümkün... Şehrin göbeğinde yıkılmayı bekleyen çok sayıda hasarlı bina tehlike teşkil etmeye devam ediyor. Prefabrik okullarda 14 yıldır süren eğitimin sona ermesi için bu yıl ihaleleri yapılarak çalışmalarına başlanan yeni okulların bitirilmesi bekleniyor.

UZUN BEKLEYİŞLER...

17 Ağustos ve 12 Kasım'da iki büyük depremle yıkılan ilde, yeniden yapılanma süreci de oldukça yavaş ilerledi. Yıllarca prefabrikler ve okul binalarında hizmet veren çoğu kamu kurumu yaklaşık 10 yıl gibi bir süre geçtikten sonra yapılan valilik binası ile biraraya toplandı. Düzce Adliyesi ve Düzce Belediyesi de depremden yıllar sonra yeni hizmet binalarına kavuştu. Kentleşme adına gereken çoğu projede yaşanan uzun bekleyişler Düzce'nin gelişmesini sekteye uğrattı. Düzce için en acil ihtiyaçlardan olan modern terminal binası için geçtiğimiz günlerde nihayet ihale yapılırken, yine illerde olmazsa olmazlardan olan katı atık tesisi için de 8 Kasım'da temel atıldı. Depremden önce çalışmalarına başlanan Kültür Merkezi hala tamamlanamadı.

ŞEHRİN GÖBEĞİNDE MEZBELE GÖRÜNTÜ

2007 yılından bu yana gündemde olan kentsel dönüşüm için Camikebir Mahallesi'nde yıkımların gerçekleşmesinin üzerinden aylar geçmesine karşın hala TOKİ tarafından çalışmalara başlanamadı. Şehrin göbeğinde bu haliyle mezbele bir görüntü çizen dönüşüm alanına ne zaman ilk kazmanın vurulacağı konusunda ise net bir tarih verilmiyor.

Düzce'de karayolları noktasında da çalışmalar ağır ilerledi. Çeşitli gerekçelerle bir durup bir başlayan ve yıllar sonra tamamlanan duble yollar, modernlikten uzak üst geçitler ve devasa olarak nitelendirilen kavşaklar karayollarının sık sık eleştirilmesine neden oluyor.

SAĞLIK YATIRIMLARI DA GEÇ KALDI

Sağlık yatırımları da geç kalan hizmetler arasındaki yerini aldı. Müteahhitin ekonomik sorunları nedeniyle sık sık çalışmaların durması nedeniyle adeta yapımı yılan hikayesine dönen 300 yataklı devlet hastanesinde yüklenici firmanın değişmesiyle çalışmalar kaldığı yerden devam ediyor. 2010 yılından beri ancak yüzde 10 seviyesinde kaldığı için muhalefet partileri tarafından sürekli eleştiri konusu olan hastanenin sözleşme gereği 2013 yılının sonunda teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak işçilerin sık sık eylemlerine de sahne olan, kapısına kilit bile vurulan Aziziye Mahallesi'ndeki hastane inşaatının bu gerekçelerle ağır aksak ilerlemesi sürecin de uzamasına neden oldu. Şimdi sağlık gibi önemli bir hizmetin daha iyi koşullarda verilmesi adına devlet hastanesinin kısa sürede tamamlanması bekleniyor. Yine bir çok ilçede halk, yapımı şu günlerde devam eden entegre hastanelere kavuşacağı günü bekliyor. Bugün gelinen noktada yıkımın üzerinden geçen 14 yıl gibi uzun bir süreye karşın Düzce'de hala bir çok çalışma tamamlanmayı, acil ihtiyaç olan projeler hayata geçmeyi bekliyor. Her yıldönümde aynı sorunlar sıralanıyor. Bu da gösteriyor ki gelişim için atılan adımların yavaşlığı Düzce'yi bekleyişe mahkum ediyor...

 

Haber: C. ÜSTÜNER