Düzce’de kurulacak Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi ve milli oyuncak üretimi sürecinin önemli aktörlerinden olan Düzce Üniversitesi, ilgili paydaşların katıldığı ve Milli Oyuncak Projesi’ne yönelik yapılması planlanan çalışmaların görüşüldüğü toplantıya ev sahipliği yaptı.
Düzce Üniversitesi Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı yetkilileri ile öğretim üyeleri katıldı.

Toplantı, milli oyuncak sürecinde şu ana kadar yapılan çalışmalara yönelik slayt gösterimi ile başladı.   
Ardından kürsü konuşmalarına geçildi. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi olarak Gümüşova’ya kurulması planlanan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi’ne laboratuardan alt yapı olanaklarına kadar her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Çakar, şöyle konuştu:

“Buraya çok kolay gelmedik”
“Aslında buraya çok kolay gelmedik. Bir Ar-Ge proje pazarını konuşacak noktaya gelmişsek üniversite olarak milli, evrensel ve yerli oyuncak üretimi ve tasarımı konusunda hakikatten önemli işler başarmışız demektir. 2015 yılında Düzce’de bir oyuncak Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacak olmasını öğrendiğimiz anda, üniversite olarak acaba biz ne yapabiliriz? Bu sürecin içerisinde nasıl var olabiliriz? Düzce’nin sorunlarıyla dertlenen, Düzce’nin mutluluklarıyla mutlu olan bir üniversite olarak acaba biz bu konuya hangi açılardan katkı sağlayabiliriz? diye düşünmeye başladık. Tabii ki oluşacak olan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak olan temel alt yapıya ilişkin, özellikle ahşap oyuncak üretiminden tutun da oyuncak sanayisini ilgilendiren pek çok soruna varıncaya kadar üniversitemizin yetkin eğitim öğretim kadrosu, laboratuvar olanakları, alt yapı olanakları bütün sektörün olanaklarına sunulacaktır.” dedi.

“Ahşap burada en önemli önceliğimiz”
Milli oyuncak için konuşan Rektör Çakar, popüler kültürün çocukları doğuştan itibaren etkisi altına aldığını vurgulayarak, milli ve yerli değerleri yansıtacak olan oyuncakta ahşabın en önemli öncelik olduğu ifade etti.

Çakar, “Kültürün aktarımının, çocuklara verilecek olan hem sosyolojik hem kültürel değerlerin hangi özelliklerle ve ne şekilde desteklenmesi gerektiğini görüyor ve biliyoruz. Popüler kültür çocuklarımızı doğuştan itibaren esiri altına girmiş bulunuyoruz. Bu bir oyuncak ailesi. Tasarım harikası olacak olan milli ve yerli değerlerimizi yansıtacak olan tasarım ailesi olacak inşallah. Ahşap burada en önemli önceliğimiz. Tasarımın öncülerini belirlemek amacıyla bir çalıştay gerçekleştirdik. O çalıştayda Tük mitolojisinden tutun da bizim kültürümüzün genel özelliklerini yansıtan, bizim kültürümüzün toplumcu bakış açısını ve paylaşımlarını yansıtan, bireycilikten uzak olan bir yandan saygıyı sevgiyi ataya babaya saygı sevgiyi bilen haddini bilen çerçeveyi ortaya çıkaran bir oyuncak tasarımı vurguladık. Mart ayında gerçekleştirilecek olan Ar-Ge Proje pazarında, çalıştayla belirlediğimiz altlıkları önceliklendirerek tasarımları konuşacağız.” dedi.

“Herhangi bir malzeme kısıtlaması yoktur”
Toplantıda sunum yapan Yrd. Doç. Uğur Hasırcı ise şöyle konuştu; “Burada üretilecek Düzce’de kurulması planlanan oyuncak OSB’de herhangi bir malzeme kısıtlaması yoktur. Oyuncaklar bütün malzemelerden üretilebilir. Ahşap, metal, pelüş gibi… Hatta kültürümüz ağırlıklı olarak ahşap oyuncaklara dayanır. O yüzden bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek isterim. Düzce’de kurulması planlanan oyuncak OSB, bir plastik oyuncak OSB değildir. Bu önemli ayrıntıyı paylaşmak isterim”

Son olarak TRT Genel Müdürü Bora Durmuşoğlu yaptığı slaytla desteklediği konuşmasında “Olmaza olmaz markadır.” diyerek markalaşmadaki öncelikleri anlattı.

Haber: H. GÜRSOY