Olası bir depremde zor ayakta kalır!
Düzce’de 2. dönüşüm alanı seçilen Eski Sanayi Çarşısı’nın olası bir depremde ayakta kalması zor... 1999’daki depremlerin ardından esnafın tekrar kepenk açtığı sanayi alanını ‘Riskli alan’ ilan ederek dönüşüme almak isteyen Düzce Belediyesi’nin yaptırdığı inceleme tehlikeli gerçeği gözler önüne serdi. Bütün binalardan alınan beton örnekleri sonucunda binaların tamamı çürük çıktı.

Çürük binalarda ekmek parası için ter döküyorlar
Deprem olması halinde risk oluşturacağı ispatlanmasına karşılık şehrin göbeğinde bulunan Eski Sanayi Çarşısı’ndaki çürük binalarda esnaflar ekmek parası için ter dökmeye devam ediyor.

Süreç kaplumbağa hızında ilerliyor
Bölgenin daha fazla vakit kaybedilmeden dönüşüme alınması gerekliliği ortadayken, süreç kaplumbağa hızında ilerliyor. Son olarak Küçük Sanayi Sitesi alanına taşınacakları açıklanan mevcut esnaf için hala bölgede çivi çakılmaması belirsiz bekleyişi gözler önüne serdi.

Düzce 18 yıldır kurtulamadı!
1999 yılında yaşanan iki büyük depremle yıkılan ve 1. derece deprem bölgesinde bulunan Düzce, 18 yıl gibi uzun bir süredir tehlike teşkil eden binalardan kurtulamazken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den belediyelere çok önemli bir uyarı geldi.

"İlk işimiz kentsel dönüşüm"
Katıldığı bir programda konuşan ve şehirlerdeki riskli binaların artık dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, çoğu belediye başkanının bunu hala öncelikleri arasına almamasını şu sözlerle eleştirdi: "Birçok belediye başkanı dışarıda çiçek, böcek, sanat, kültür aktiviteleri ile uğraşıyor, arkadaşlar yapmayın. Eyvallah çiçeğe ihtiyacımız var, sanata ihtiyacımız var, sanatçı da gelsin hepsi başımızın üstünde ama ilk işimiz kentsel dönüşüm.”

Kentsel dönüşümün riskli binalardan kurtulmak için ele geçen önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Özhaseki, alan bazlı dönüşümü önemsediklerinin altını çizdi.

Haber:C.ÜSTÜNER