Yerel yönetimler reformu konusunda kararlı olan hükümet, getirdiği düzenlemelerle yeni kurulacak belediyelere nüfusunun 5 bin olma şartını ön görürken, nüfusu 2 binin altında olan belediyeleri kapatmayı planlıyor. Yeni düzenlemelere göre, nüfusu az olan belediyeler birleştirilecek.

AK Parti tarafından 2008 yılının Ocak ayı içinde Meclis"e getirilmesi düşünülen tasarıya göre, Türkiye"de bulunan 16 büyük şehir belediyesine bağlı belde belediyelerinin ya kapısına kilit vurulacak ve en yakın ilçenin mahallesi olacak, ya da uygunluk halinde birleştirilip ilçe yapılacak.

 Ülkemizdeki belde belediyelerinin toplam sayısı 2 bin 263. Bunların içinde nüfusu 2 binin altında olan belediye sayısının genele oranı ise yüzde 10. Nüfusu 2 ila 5 bin arasında olan belediyeler ise, genel oran içinde yüzde 50’ yi buluyor.

Geçtiğimiz gün bizzat Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın açıklamaları ile su yüzüne çıkan yerel yönetimler yasası ile yüzlerce belde belediyesinin tarihe karışması bekleniyor.

 Bilindiği gibi Belediye Başkanı Mehmet Keleş Beyköy’ün merkeze bağlanması ile ilgili  şartların oluştuğunu ifade etmişti.  Başbakan Erdoğan’ın 2009’da bu işin biteceğine dair açıklamalarının Beyköy’ün mahalle olma sürecini nasıl etkileyeceği merak ediliyor.