Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca düzenlenen ve aralarında Düzce’nin de bulunduğu 30 İlin Belediye Başkanlarının bir araya geldiği "2. İl Belediye Başkanları Toplantısı", Amasya da gerçekleştirildi. 3 gün süren 2. İl Belediye Başkanları toplantısı için Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de toplantıya katılmak üzere Amasya'ya gitti. Toplantıda Keleş, Başbakan’la Düzce’nin sorunlarını aktararak fikir alışverişinde bulunma fırsatı buldu.

 

 

ŞEHRİN ESTETİĞİ MİMARİ, İNSANIN ESTETİĞİ DE AHLAK

 

Davutoğlu’nun toplantıda yaptığı konuşma ise yaklaşık iki haftadır Düzce’nin gündeminde olan görüntü kirliliği ve şehir estetiği üzerine oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şehrin estetiği mimari, insanın estetiği de ahlaktır. Mimariden kopan şehir, kadim birikimi itibariyle ya da modern mimari itibariyle estetiğini kaybeder, çirkinleşir, ahlaki özeliklerini kaybeden insan da estetik niteliğini kaybeder" dedi.

 

Davutoğlu, “Şimdi bizim bütün şehirlerimizde birinci önceliğimiz, bizim imar ettiğimiz alanların veya ortaya koyduğumuz binaların, o tabiatın doğası içinde Alah''ın bize lütuf olarak sunduğu dengeyi bozmaması, onunla bütünleşik olmasıdır. İkincisi tarihe karşı borcumuz. Nasıl tabiata karşı borcumuz varsa tarihe karşı borcumuz da şehirlerimizin tarihi kimliklerini efsaneleriyle, ilim ve irfan geçmişleriyle, felsefesiyle, günlük hayat tarzıyla, giyim kuşamıyla dahi o tarihi süreklilik içinde muhafaza edilmesini sağlamaktır.” Diye konuştu.

 

Davutoğlu, birçok şehrin kentleşme ve dikey mimariyle şehirleşme değil apartmanlaşma aşkıyla mesken kültürünün, cami, dini mimari geleneğinin zamanla yıpratılmasına hatta oradaki genel mimari dokunun da bozulmasına sebebiyet verdiğini vurguladı.

 

 

RUHUMUZU DİNLENDİREN ŞEHİRLER LAZIM

 

Davutoğlu, bütün belediye başkanlarının kadim birikimi koruyan imar yaklaşımını benimsemesi ve kesinlikle dikey mimari karşısında o coğrafyanın doğası, ekolojisi ve tarihi neyi gerektiriyorsa ona dayalı bir mimari geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Şehirlerin canlı varlıklar olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bizim gözümüzü dinlendiren, ruhumuzu dinlendiren şehirler lazım. Onun için özellikle bugünkü toplantıda arkadaşlarla paylaştığımız husus tabiata, tarihe ve insana olan borcumuzu yerine getirecek bir şehircilik anlayışını egemen kılmamız şart.”dedi.

 

Haber,S.KAŞKIR