“Yeypaş ve İntaş'ın durumu ne olacak? "

Düzce Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in Düzce Belediyesi'ni 94 milyon TL ile Belediye Başkanı İsmail Bayram'a devrettiği bilinirken bu borçlarla ilgili bilgi verilmediği de görünüyor. Kamuoyunun borçlarla ilgili yanıtlanmasını beklediği en önemli sorumların başında ise bu paralar nereye harcandı? Yeypaş ve İntaş mercek altına alındı mı?

Borcun, 2003’te 19 milyon, 2007'de 24 milyon 1.5 yılda ise 94 milyona ulaştığı da konuşulan diğer konular arasında.

Düzce Belediyesi'nin 94 milyon TL'ye ulaşan borcu Başkan İsmail Bayram'ın elini kolunu bağladı. 24 milyon TL'lik borcun 1.5 yılda 94 Milyon TL'ye nasıl ulaştığı ise hala açıklanmadı.

Çalışmalar için verilen rakamlar doğru mu?

Bazı çalışmalar için Belediye'nin harcadığı konuşulan maliyetlerde dikkat çekiyor. Konuşulan konular ve sorulan sorular arasında Trafik lambalarının yıllık bakım ücreti ihale neticesinde 900 bin TL'ye mi yapılıyor?, Düzce Merkez'de bulunan havuzların yine yıllık ihale yapılarak temizlik çalışmaları yılda 700 bin TL'ye mi yapılıyor? Yapılan çalışmalarla ilgili bu sorularda yanıtlanmayı bekliyor. Konuşulan diğer bir konu ise Hükümet Sokak ile Çoban kavşağı arasında yol çalışmalarını özel bir firmanın kaldırım çalışmalarını ise Fen İşleri'nin yaptığı konusunda. Bu konuda tartişiliyor.


Raporlarda neler vardı?


Belediye şirketlerinin durumu da merak ediliyor. Yeypaş ve İntaş mercek altına alındı mı? sorusu cevaplanmayı bekliyor. Düzce Eski Belediye Başkanı Mehmet Keleş döneminde 94 milyon TL'ye ulaşan belediyenin borcu hakkında kamuoyuna bilgi verilmemesi “Bu kadar para nereye harcandı?” yorumları yapılmasına neden olmuştu. Keleş'in tekrar aday gösterilmeme nedeni olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu tarafından sunulan raporların da etkili olduğu bilinirken raporlarda Yeypaş ve İntaş'ın hesaplarıyla ilgili neler yapıldığı da bilinmiyor.

Müteahhit firmalar ne durumda?


Düzce Belediyesi’ne ihaleyi kazanarak hizmet veren müteahhit firmaların işini de belediye personelinin yaptığı konuşulurken son olarak köpek toplama işini alan firma yetkililerinin kendi işçisini çalıştırmak yerine belediye bünyesindeki işçileri çalıştırdığı söyleniyor.

“Borç kısa sürede nasıl 94 milyona çıktı?


En son 7 Nisan 2008 tarihinde MHP İl Başkanlığı tarafından verilen soru önergesi üzerine açıklama yapan Keleş, belediyenin 2007 yılı sonu itibariyle borcunun 24 milyon TL olduğunu açıklamış ve borcun dağılımı hakkında detaylı bilgiler vermişti. Keleş ayrıca 2003 yılında borcun 19 milyon TL olduğunu vurgulamış ve 4 yılda borcun 5 milyon TL artmasını vurgulamıştı.

2009 yılına gelindiğinde ise borcun 2007 yılına göre 70 milyon TL artması ve 94 milyon TL'ye ulaşması kafaları karıştırdı. 1.5 yılda 24 milyon TL'den 94 milyon TL'ye çıkan borç kamuoyunda tepkilere neden olmaya devam ediyor. Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın borçların dağılımı konusunda açıklama yapmaması nedeniyle gözler Milletvekili Metin Kaşıkoğlu ve AK Parti İl Başkanı Fevai Arslan'a çevrildi. Bayram'ın açıklamaya yanaşmaması halinde Arslan'ın ya da Kaşıkoğlu'nun gerekli açıklamayı yapması bekleniyor.


Bankalar noktasında da Belediye sıkıntılı

Düzce Belediyesi'nin borcu bulunduğu özel sektör ve kamu kuruluşlarına kaynak olmadığı için ödeme yapmaması bankalar noktasında da belediyeyi sıkıntıya sokuyor. İşçiler maaşlarını alamadığı için eylemler de yaparken bu borçlarda Belediye'yi uğraştırıyor.

94 milyon nerelere ve niçin harcandı?

Özellikle belediye tarafından maliyeti yüksek olan altyapı, aydınlatma gibi çalışmaların hazine ve Dünya Bankası'ndan sağlanan kaynaklarla yapılması ve bu sayede borçlanılmaması nedeniyle de yüklü borç olduğu gözleniyor. Başkan Bayram'ın havaların ısınmasıyla birlikte Düzce'de tamamlanmayı bekleyen çalışmalar için İller Bankası'ndan ödenek talep ettiği öğrenilirken ödeneğin sırada bir çok belediye olduğundan kısa sürede çıkmayacağı bilgisine ulaşıldı. Düzce Belediyesi'ni borç batağından kurtarmak isteyen Bayram'ın Ankara nezdinde girişimlerinin devam edeceği bilinirken 94 milyon TL'lik borç hakkında da en kısa zamanda kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.